Dünyanımızın en önemli ışık ve ısı kaynağımız olan güneş tutulması nedir ve zaman olur?Henüz bir Güneş tutulması ile karşılaşmamış olabilirsiniz. Aslına bakarsanız bu olaya tanıklık etmek pek sık yapabileceğimiz bir şey değildir. Güneş tutulmaları her 18 ayda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki Güneş tutulmasına sayılı günler kaldı. Bu Güneş tutulmalarından en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler.
Bildiğiniz gibi, dünya Güneş’in etrafında dönmekte, ay da dünyamızın etrafında dönmektedir. Bazen gündüz vakti öyle bir an olur ki, ay dönerken Güneş’le dünya arasına girer. Bu durumda gölgesi dünyanın üzerine düşer. Eğer Güneş tam olarak kapanırsa buna “tam tutulma” denir. Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Güneş ve ay gündüz gökyüzünde bir araya gelirler. Ay çoğu zaman fark edilmeden geçer.
Güneş sistemimizde Dünya, Güneş ve Ay birbirlerine belirli bir açı yapmaktadırlar. Bu işin can alıcı kısmı şudur: Güneş’in Dünya’ya olan uzaklığı, ayın dünyaya olan uzaklığından 400 kat fazladır. Bununla birlikte Güneş’in büyüklüğü, ayın tam 400 katıdır. Yani ay, Güneş’e göre çok küçük olmasına rağmen öyle bir mesafede durur ki, Güneş’in önünü tamamen kapatır. Türkiye’den görülebilecek olan bir sonraki tam tutulma, 30 Nisan 2060 yılında olacak. Herhalde zamanı geldiğinde çocuklarınızla bu tutulmayı keyifle seyredeceksiniz!