Güve, ismini annelerimizden duyabileceğimiz zararlı bir böcek türüdür. Görüntüleri sebebiyle kelebeğe de benzetilen güveler halılarımızda ya da kıyafetlerimizin arasında ürerler. Güveler, çift kanatlı, pullarla kaplı, kelebeğe benzeyen ufak canlılardır. Türlerine göre renkleri ve boyutları değişen güvelerin bazıları kahverengi, bazıları gri, bazıları da parlak metalik renklerde olabilir.
Elbise güvesi olarak da bilinen bu güveler, 2,5 ila 5 cm uzunluğunda, ten renginde, yünlü kıyafetler kadar ipek, saç, tüy, kürk ve keçe gibi malzemelere de düşkünlerdir. Güvelerin kıyafetlerimizi, özellikle de yün ve ipek gibi malzemelerden yapılmış giysilerimizi tercih etmelerinin sebebi larvalarının beslenmesi için uygun ortamlar sağlamalarıdır. Kapalı halde ve havasız şekilde duran eşyalar, yarattıkları nemli ortam sebebiyle güvelerin üremesi için uygun koşul yaratırlar. Çünkü nemli ve karanlık bölgeler güvelerin kendilerini en rahat hissettikleri yerlerdir. Güveler bir defada 30-200 arası yumurta bırakırlar. Bu yumurtalar ortalama bir haftalık bir sürenin ardından çatlar ve içinden küçük beyaz kurtçuklar çıkar. İşte kıyafetlerimizi yiyenler bu kurtçuklardır. Kurtçukların en sevdiği yiyecek, yünü oluşturan ince liflerdir.
Güveleri yok etmek için kumaşları, kürkleri sık sık pataklamak, fırçalamak, her mevsimde güneşe ve açık havaya çıkarmak gerekir. Sandık ve dolaplara güveye karşı konacak en iyi maddeler at kestanesi, lavanta , karabiber, ham kâfuru, naftalin, paradiklorobenzen, piretr veya rotenon tozudur. Ayrıca giysileri katlayıp rafa dizmek yerine askılara asabilirsiniz. Bir defa beslenmeye başladı mı, bir kurtçuk iyice büyüyene ve nihayet koza örene kadar aynı noktada beslenmeye devam eder. Bu yüzden kıyafetlerde küçük delikler oluştururlar. Koza içerisinde ortalama 1 ay vakit geçiren bir kurt, bu sürenin sonunda kelebeğe benzer bir görüntüyle dışarı çıkar ve uygun ortam varsa çiftleşir, ardından da yumurtlar.
Dünyanın her yerinde bulunan bu güve, tarla ve ambarlardaki buğday ve mısıra dadanır. Dişi kelebekler Haziran ortasında yumurtalarını başakların üstüne bırakır, yumurtadan çıkan tırtıllar, daha olgunlaşmamış tanelere girerek içten yemeye başlar. Tahıllar hasat edilince, gelişmiş olan tırtılların verdiği ikinci döl ambardaki tanelere yerleşir. Bu böceklerle savaşta, sülfür buharı veya karbon tetraklorür ile karıştırılmış karbonsülfür kullanılır. Güve tarafından yenmiş buğdayla yapılan ekmek sağlık için tehlikelidir.