Hatay farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Hatay‘da neler meşhur olduğunu Hatay‘a özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Hatay‘a düşerse ve (Hatay’da ne yenir) diye düşünürseniz. Hatay genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Hatay‘ın meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Kırıkhan Havucu: Bölge toprağının yapısı sayesinde aroması, lezzeti, kıtırlığı, kalitesi ve hazım kolaylığı gibi özellikleri oldukça iyi ve yüksek olan bir havuç türü.
Dörtyol Mandarini: Genellikle çekirdeksiz olan meyveleri orta büyüklükte, basık şekilli; meyve eti, koyu portakal renginde, sulu, aromalı, tatlı, kokulu ve yüksek kaliteli olan Satsuma (Owari) türü mandalina çeşidi.
Antakya Tuzlu Yoğurdu: Keçi veya inek sütünden elde edilen yoğurdun bakır kazanlarda odun ateşinde sürekli karıştırılarak pişirilmesiyle ve içine tuz eklenmesiyle yapılan ve süzme yoğurt kıvamında olan bir yoğurt türü.
Antakya Carra Peyniri: İnek ve keçi sütünden taze olarak yapılan peynir ve çökeleğin, kaya tuzu, çörek otu (isteğe bağlı zahter ve diğer baharatlarla birlikte) karıştırılıp testi ya da küp gibi toprak çömleklere basılıp 3-4 ay toprak altında olgunlaştırılmasıyla yapılan bir peynir türü.
Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği): Yukarıda anlatılan Antakya sürkünün yaklaşık 3-4 haftalık bir sürede oda sıcaklığında bekletilmesi sonucu elde edilen, normal sürke göre kahverengi renkli ve daha keskin aromalı olan bir peynir türü.
Antakya Sürkü Çökeleği: Asitliliği ilerlemiş inek sütünün veya yayık altı ayranının kaynatılması ile elde edilen çökeleğe “zahter” olarak da bilinen yabani kekik, tuz, biber salçası, isteğe bağlı olarak değişik baharatların (kırmızı acı biber, nane, kimyon, kişniş, mahlep, yenibahar, zencefil, küçük Hindistan cevizi, karanfil, karabiber, tarçın, fesleğen, rezene, çörekotu, sarımsak) ilave edilip yoğrulması ile üretilen turuncu renkli ve konik şekilli olan tuzlu, ekşimsi ve acı bir çökelek peyniri türü.
Antakya Nar Ekşisi: Eylül ayında toplanarak tanelerine ayrılan ve geleneksel yöntemlerle suyu çıkarılan narların büyük kazanlarda odun ateşinde nar suyu şekerinin karamelize oluncaya ve kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatılması ile yapılan bir tür ekşi-tatlı sos türü.
Antakya Künefesi: Tereyağı ile karıştırılmış tel kadayıf arasına piştiğinde kaşar gibi uzayan Antakya tuzsuz peyniri konulup tepsi içinde fırında pişirildikten sonra üzerine şerbet dökülerek yapılan bir tatlı türü.
Antakya Kağıt Kebabı: İnce kıyılmış kırmızı biber, maydanoz, kuyruk yağı ve baharatlar eklenerek yoğrulmuş kıymanın parmak kalındığında yuvarlak şekilde açılıp taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir kebap türü.
Altınözü Zeytinyağı: Kendine has mükemmel bir aroması olan Halhalı zeytinlerinden “su zeyti” denilen geleneksel ve zahmetli olan özel bir teknikle dibeklerde ezilerek üretilen yüksek kaliteli bir zeytinyağı türü.
Hatay Zahteri: Hem ekimi yapılan hem de dağda kendiliğinden yetişen ve kekiğe olan benzerliği nedeniyle kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinen zahter, oldukça keskin kokusu ve aromasıyla bir baharat olarak kullanılan ballıbabagiller familyasından bir bitki türüdür.
Hatay Lif Kabağı: Ülke genelinde ticari üretimi Hatay ilinde yapılan lif kabağı, bölgede kurulan küçük işletmelerde banyo kesesi, süs eşyaları ve sabun yapımında kullanılmaktadır.
Hatay İpeği: Türkiye genelinden ve Hatay ilinden toplanan ipek kozalarından Hatay yöresine özgü mancılık sistemi (el çekim ocağı) ile yüzlerce yıldır ipek iplik ve dört farklı tipte ipek kumaş üretilmektedir.
Hatay Defne Sabunu: Amanos Dağlarında Akdeniz defne ağaçlarından toplanan küçük siyah meyvelerin sıkılmasıyla elde edilen defne yağına, zeytinyağı, tuz, su ve kostik eklenerek yapılan doğal bir sabun türü.
Hatay Akçay Şeker Portakalı: Meyvesi küçük olmasına rağmen oldukça tatlı, sulu ve lezzetli olan yerli bir portakal çeşidi.
Saint Pierre Kilisesi: Habib-i Neccar Dağı yakınlarında yer alan doğal bir mağaranın dönüştürülmesiyle yapılan kilise, Hz. İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Petrus’un ilk vaazını burada vermesi ve dinleyen cemaatin de ilk kez “Hıristiyan” olarak nitelendirilmesi nedeniyle Hıristiyanlığın ilk kilisesi olarak kabul edilir.
Hatay Arkeoloji Müzesi: Prehistorik, Paleolitik Kültür (Üçağızlı Mağarası Canlandırması), Amuk Kültürü (Amik Ovası Höyük Eserleri), Helenistik Dönem (Antakya’nın Kuruluşu), Roma Dönemi (Mozaikler), Nekropol Kültürü (Lahitler), Bizans Dönemi (Mozaikler), Hatay Orta Çağ Dönemi ve Dinler, Hatay Arkeolojisi tarihi, Güncel kazılar ve sergiler olmak üzere dokuz farklı temada toplam 35 bin 433 eser sergilenen müze aynı zamanda dünyanın en büyük mozaiklerinin sergilendiği müze unvanına da sahiptir.
Habib-i Neccar Camisi: Hz. İsa’nın havarilerine inanan ve bu uğurda şehit olan Habib-i Neccar adına 638 yılında yaptırılan cami bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olma özelliği taşır.
Samandağ Ney Kamışı: Hatay’ın Samandağ ilçesinde doğal olarak yetişen, sarı renkli, sert ve sık lifli olan ve yaklaşık bir yıl kurutulduktan sonra neye dönüştürülebilen bir kamış türü.
Payas Altın Mimoza Çiçeği: Bölgenin bir simgesi haline gelmiş olan, sevimli sarı çiçekleri ve kendine has pudralı, tatlı, yumuşak ve büyüleyici kokusuyla tanınan mimoza çiçeği, baklagiller familyasından 15 m’ye kadar boylanan ve gümüşi akasya olarak da bilinen sarı çiçekli bir akasya türüdür.