Günlük hayatımızda birçoğumuz yarın nasıl olacak diye, hava durumuna bakarız. Televizyon kanallarında izlediğimiz hava durumu programlarında birkaç günlük tahminler yapılıyor. Bugün teknoloji ile gelişen dünyamız bir ay önce dahi hava durumu ile ilgili bilgi verilebiliyor. Hatta teknolojinin gelişmesiyle anlık dahi hava durumunu öğrenebiliyoruz.
Hava durumunun nasıl olacağını tahmin etmeye çalışan kişilere meteorolog denir. Meteoroloji bilimi hava ve atmosfer olaylarını inceler. Hava durumunun nasıl olacağını tahmin ederken mevcut durumdaki rüzgârlar, bulut oluşumları ve sıcaklık değişimleri incelenir. Tahminleri 2 haftadan önce, “olacak”, “yağacak” gibi yüklemlerle ve tam gün saat vererek tahmin yapanlar bilimsellikten uzak, tamamen müneccimlik yapmaktadırlar. Bu tahminlerin tutması bilimsel değil tamamen şans faktörüne bağlıdır. Günümüz teknolojisi ile havayı tam olarak kestirebilmek atmosferin kaotik yapısı nedeniyle neredeyse imkansızdır.
Kilometrelerce yukarıda bulunan meteoroloji balonları sayesinde atmosferin üst kısımlarındaki durumla ilgili bilgi alınır, uydu ve radar sistemleriyle her bölgedeki hava durumu sürekli kontrol edilir. Günlük veriler ise meteoroloji biriminden yararlanılarak öğrenilir. Meteoroloji birimi, hava durumlarına uyum sağlayabilmemiz için atmosfer olaylarına dair verileri toplar ve hava tahminlerinde bulunur.
Örneğin yarın İstanbul’da havanın nasıl olacağı, bugün elde edilen bilgilere göre hangi rüzgârların İstanbul’a ne hızla ulaşacağına, rüzgârla gelen havanın içindeki nem miktarına, bu nemin İstanbul’daki sıcaklıktan nasıl etkileneceğine ve benzeri bilgilere bağlı olarak tahmin edilir.
Hava Tahmini Üç Aşamalıdır:
Gözlemler
Analiz
Tahmin
Gözlem
Hava Tahminlerinde Gözlemler ve kullanılan ürünler aşağıdaki gibidir.
Yer Gözlemleri
Gemi Gözlemleri
Yüksek Atmosfer Gözlemleri
Radar Ürünleri
Uydu Görüntüleri
Otomatik Meteoroloji İstasyonları Verileri