Hava Nasıl Kirlenir? sorusu sorulduğunda kaçımız bunu biliyoruz. Evet temiz hava her isan veya canlı için çok önemlidir. Hava kirliliğinin olduğu bir yerde bir çok hastalık veya sağlık sorunu ortaya çıkar.
İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir. Hava kirliliğine genellikle insanlar yol açar.
Hava kirliliğinin en önemli nedenleri, aşırı nüfus artışı, buna bağlı olarak kentleşme, endüstri ve taşıtlardır. Motorlu araçların egzoz borularından çıkan duman temel kirlilik nedenlerinden biridir. Bu gazlar, küresel ısınmayı tetikleyen sera etkisi gazları olarak da bilinir. Endüstri kuruluşlarının neden olduğu hava kirliliği, fabrikaların uygun kurulmaması ve atık gazların önlem alınmadan havaya verilmesi sonucu oluşur.
Hava kirliliği, insanlarda nefes darlığı, kronik bronşit ve akciğer kanseri gibi solunum yolu hastalıklarına neden olur. Ayrıca ciğerlere zarar veren sülfür ve nitrojen oksit gibi maddeler içerir. Endüstrinin gün geçtikçe gelişmesiyle, büyük ölçüde kirlenme meydana gelmektedir.
Bazı endüstriyel alanlarda üretim aşamalarında farklı zehirli gazlar meydana gelmektedir. Bu gazların doğaya salınması sonucunda hem hava kirlenir hem de atmosfer faaliyetleri olumsuz etkilenir. Birçok ülkede görünümde endüstriyel kirlenme kontrol altına alınmıştır ama yine de gelişmekte olan ülkelerde hem sağlığımıza hem de çevremize büyük miktarda zarar verir.
İnsanların sağlığını önemli ölçüde etkileyen bu kirlilikler kullanılan kalitesiz yakıtlar, Araçlardan gelen egsoz yakıtları, yerleşim yerlerine yakın kurulan sanayi vb. atıkları, soba ve kaloriferlerin uygun şekilde kullanılması gibi nedenler etkilemektedir. Kirlenmenin yeni çeşitlerinden biri de Asya’da, tarım alanı yaratmak için yağmur ormanlarının yakılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Hava Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
1- Bu kirliliklerle mücadelede bilinçli bireyler yetiştirilmelidir. Özellikle çocukların bu konuda duyarlı olmalarını sağlamak gelecek neslin bu konular üzerine daha etkin çözümler üretmeleri açısından önemlidir.
2 – Evleri ısıtmak amacıyla kullanılan kömürlerin düşük kalorili olmasına dikkat edilmeli ve yeni yapılacak binalarda da merkezi ısıtma tercih edilmelidir.
3 – Sobalı evlerde de düzenli olarak baca temizliği yapılmalıdır.
4 – Özel araç kullanımı azaltılmalı ve araçlardan çıkan egzoz gazı içinde filtre kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.
5 – Sanayi yerleşimleri mümkün olduğunca konutlardan uzak yerlere kurulmalıdır.
6 – Fabrika bacalarında filtre kullanılmalı, yakıt olarak da doğal gaz tercih edilmelidir.
7 – Hava kirliliği ile mücadelede yeşil alanların artması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple ağaç dikimi yaygınlaştırılmalı ve yeşil alanların yok edilmesinden kaçınılmalıdır.
8 – Hava kirliliği nedenleri ve sonuçları doğrudan insanlar ile ilgilidir. Çünkü bu kirliliğe insanların değişen yaşamları neden olurken ortaya çıkacak olumsuz koşullardan da yine insan sağlığı etkilenecektir. Bu unutulmamalı ve geleceğimiz için gerekli önlemler alınmalıdır.