Dünyada yaşayan tüm canlılar, doğar, büyür ve sonunda ölür. Yapılan araştırmalarla, denizanalarının yaşının 650 milyon olduğu saptanmıştır. Bu rakam, denizanalarını dünyanın en eski canlıları arasına da sokmaktadır. En uzun ömürlü canlılar, hatta bin yıldan uzun süre yaşayabilen bazı ağaç türleri bile sonunda kuruyup ölür. Vücut şekilleri genelde yayvandır ve şemsiye biçiminde olan organları sayesinde yüzmeleri kolaylaşır.
Bir diğer ismi ‘medüz’ olan denizanaları, omurgasız olup; oluşumlarında kalp, beyin, göz, kemik ve pul da bulunmamaktadır. Denizanaları denizin içinde tıpkı bir cam gibi karşısını yansıtan, kimi zaman da o mavilikler içerisinde kendine vuran ışığa pespembe yanıt veren mükemmel bir canlıdır.
Dünyamızda, sadece tek bir canlının bu kurala uymadığı ortaya çıkmıştır. Yakın zamanda keşfedilen bir denizanası türü olan “Turritopsis Nutricula”, yani “ölümsüz denizanası”, çok ilginç bir yöntemle yaşlanmanın önüne geçiyor.
Denizanaları hayatlarında iki önemli aşama yaşarlar. “Polip dönem”, çocukluk evresi iken, “medusa dönemi” yetişkinlik evresidir. Medusa döneminde üreyen denizanaları bu aşamanın sonunda yaşlanır ve ölürler. Ölümsüz denizanası ise medusa döneminden sonra polip döneme geri döner. Yani tekrar çocuk olur. Bunu sınırsız sayıda tekrarlayabilmektedir. Hastalık ve avlanma gibi etkenlerden de uzak durabilirse sonsuza dek yaşayabilir!