Balkanlarda süregelen sıkıntılar, Avrupa’da birçok karışık ittifakın meydana gelmesine sebep oldu. I. Dünya Savaşı, yirminci yüzyılın uluslararası ilk büyük savaşı olarak bilinir. I. Dünya Savaşı’nın nedenleri çeşitli ekonomik, siyasi, askeri gelişmelere dayanmaktadır. Bunlara büyük devletlerin çıkar hesaplarını da eklemek gerekir.
Kıt’a sonunda iki gruba bölündü. İngiltere, Fransa ve sonra Rusya birleşerek İtilâf Kuvvetlerini; Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya da Üçlü Ittifak’ı oluşturdu. II. Wilhelm döneminde Almanya, diğer Avrupa güçleri gibi emperyal bir politika izlemiş ve zaman zaman sömürgeleri konusunda komşu devletlerle sürtüşmeye girmiştir. Bu, Almanya’nın dostluklarını zedelemiştir. Bu yüzden Almanya’ya karşı Fransa, Birleşik Krallık ve Rusya İmparatorluğu bir anlaşma imzalayarak kutup oluşturmuşlardır. Almanya ise sadece Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile ittifak kurabilmiştir.[20] Almanya’nın emperyal politikası ülke dışına taşmış ve devlet diğer Avrupa güçleri gibi Afrika’nın paylaşımına katılmıştır. Berlin Konferansı’nda bu kıta Avrupa güçlerine pay edilmiştir. Almanya’nın payına Alman Doğu Afrikası, Alman Kuzey-Batı Afrikası, Togo ve Kamerun düşmüştür. Afrika’da, büyük güçler arasında yaşanan bu mücadele I. Dünya Savaşı’nın nedenlerinden biri olmuştur.
1914’te Avusturya Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand Sırbistan’da suikasta kurban gidince İttifak Kuvvetleri de harekete geçti. Önce Avusturya Sırbistan’a savaş açtı, Rusya Sırbistan’ın yanında yer aldı ve Almanya Rusya’ya savaş açtığını ilân etti. Almanya Belçika’ya saldırarak İngiltere ve Fransa’yı da savaşa dâhil etmiş oldu.