idrar neden sarı olur? İdrar insanlarda ve neredeyse tüm hayvanlarda sarı renklidir. Bunun sebebi, böbrekler sayesinde temizlenen kanımızdan alınan kirli maddelerdir. Ayrıca Yediğiniz besinler idrarın rengini ve kokusunu etkileyebilir. Vücutta birikebilen zararlı maddeler ve toksinler idrar sayesinde vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Böbrekler, büyük damarlarla kanımızı toplar ve bir milyondan fazla sayıdaki süzgeçlere yönlendirir. Böbreklerde oluşan idrar, idrar boruları yolu ile idrar torbasına (mesane) gelir. Mesanede belirli bir hacme ulaşan idrar, işeme hissi ile dışarı atılır
Böbreğin içindeki yoğun kılcal damar ağı, bu süzgeçler sayesinde kanın içinde bulunan ve vücuda zararlı olan bazı maddeleri toplar. “Üre” ismi verilen zararlı tuz türü, bu sayede kandan büyük oranda arıtılır. İdrara sarı rengini veren madde üredir. Eğer idrarın rengi koyu sarıysa ve normalden daha kötü kokuyorsa, idrardaki üre miktarının çok olduğu anlaşılabilir. Bu da vücudumuzda dolaşan kanın normal değerlerin üzerinde üre taşıdığı anlamına gelir. İdrarda olağandışı renklerin ortaya çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Örnek olarak, koyu kırmızı ya da kahverengi idrar rengi Porfiria hastalığının habercisidir, bu da kırmızı kan hücreleri rahatsızlığı anlamına gelebilir. Böyle bir durumda doktora gidip muayene olmak gerekir.
Özellikle daha koyu sarı veya beyaza yakın ifadeleri çoğunlukla sıvı tüketim miktarı ile ilişkilidir. Yaz aylarında yetersiz sıvı tüketimi idrar renginin daha koyu olmasına, vücuttan daha az sıvı atılmasına neden olur. Bu aslında böbreklerin görevini iyi yerine getirdiğinin bir ifadesidir. Çeşitli nedenlerle sıvı tüketimi çok ise o zaman da idrar rengi daha beyaza yakın olacaktır.”