Işık: Tam güneşli yerlerde yetişir.
Nem ve su: Orta derecede nem ve su ister.
Toprak: Besin ve maddece zengin toprakları sever.
Boy: 20-25m
Taç genişliği: 10-15m
Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sari renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Eylül-Ekim aylarında tohumları olgunlaşır.
Türkiye’de de 500 yaşın üzerinde çok sayıda ıhlamur ağacı bulunuyor. Genellikle 100 yıl yaşadıkları biliniyor. Kuzey Yarıküre’nin ılıman veya yarı tropik iklimlerinde yetişir.Amerika, Avrupa ve Asya’da da birçok bölgede yetişebilen ıhlamur ağacı, Türkiye’de de kıyı bölgelerinde ağırlıklı olarak kendine yer buluyor.
Güzel kokulu çiçeklerinden dolayı ve bir gölge ağacı olarak yetiştirilir. Doğramacılıkta kıymetli olan beyaz ve hafif bir odun verir. Ihlamur kabuğundaki lifler ip ve kaba dokumalarda kullanılır. Arıcılıkta da önemli bir nektar kaynağıdır. Çiçekleri çay olarak içilir. Çiçek durumları tıbbi olarak kullanılır. Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır. Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Oymacılık ve mobilyacılıkta, oyuncak sanayinde, müzik aletleri yapımında, kâğıt ve kibrit üretiminde kullanılırlar.