Vücudu ortadan ikiye kesilse bile ölmeyen, hatta gerekli şartlar varsa ayrılan iki parçası da ayrı ayrı yaşamaya devam edebilen bir canlı vardır: Solucan! Solucanlar genel itibariyle fazla büyük olmayan 10 cm ile 30 cm arasındaki solucanlardır. Solucanların genelde toprak altında sürdürdükleri gözlerden uzak yaşamları, basit vücut yapılarına rağmen büyük bir sırrı barındırır.
Toprak solucanının orta yerinden kesilmesi, onun ölmesine sebep olmaz. Bu canlılar o kadar güçlü bir yenilenme yeteneğine sahiptir ki başın olduğu kısım yeni bir kuyruk, kuyruğun olduğu kısım da kendine yeni bir baş yapabilir! Yeni bir baş oluşumu için gerekli süre 3 haftadır. Bu sürede kuyruk kısmı yemek yiyemez çünkü ağzı yoktur. Solucanlar ağızları olmadan beslenebilir, diğer türleri kontrol edip, farklı türlerin yaşama veda etmesine sebep olacak alanlarda zevkle yaşayabilir. Solucanlar toprak için son derece faydalı olan canlılardır. Çünkü solucanlar toprak yerler ve içerisindeki çürümüş olan maddeler ile beslenirler. Ve bu şekilde toprağı humus haline getirirler. Toprak içerisinde hareket ettiklerinden toprağın havalanmasını sağlarlar.
Gerekli enerjiye sahip olduğu takdirde kendine yeni bir baş üretebilen, hatta hatıralarını da kaybetmeyen solucanlar, bu özellikleriyle dünyanın en yetenekli canlıları arasında yer alır.
Solucanlar vücutlarını yenileyebilen hayvanlar arasındadır. Eğer solucanın bir bölümü kopar ise bir müddet sonra baş kısmının olduğu bölüm kendini yeniler. Diğer kopan parça kendini yenileyemez.
Solucanlar en şaşırtıcı özelliklerinden bir tanesi de bu hayvanlarda hem erkek organın hemde dişi organının birlikte bulunmasıdır. Yani solucanlar hem erkek hemde dişi canlılardır. Birbirlerine yapışarak spermlerini birbirlerine iletirler. Ve bu eşleşme sayesinde döllenme meydana gelir. Bu eşleşmeden yaklaşık olarak 3-4 gün sonrada yumurta bırakırlar. Bırakmış oldukları bu yumurtaları da toprak altına gömerler. Bu yumurtalardan aşağı yukarı 30 gün sonra yeni solucan yavruları çıkar.
Solucanların en çok merak edilen olayı ise bu canlıların neden yağmur yağdığı zaman yeryüzüne çıktığı ile ilgilidir. Bazı kaynaklarda solucanların sudan boğulmamak için çıktığı yönünde bilgiler var ise de bunun yanlış olduğu kanısıda hakimdir. Çünkü solucanların bir çok türü günlerce su altında kalabilmektedir, ayrıca su ve neme en çok ihtiyaç duyan canlılardan bir tanesidir. Bazı araştırmacılar ise solucanları dışarı çıkartan durumun yağmur damlaların sesleri olduğu yönündeki görüşleridir. Özellikle toprak yiyiciler ve toprak altında yaşayan bazı hayvanlardan korunma güdüsü ile yeryüzüne çıktığı düşünceside yaygın bir görüştür.
Meraba
Nasılsınız