Borç verme, ödünç verme. Bir kimsenin nakid para, hacim ölçüsü ile alınıp satılan malını, daha sonra mislini (benzerini) almak üzere bir şahsa vermesi. (Bkz. Borç ve Karz-ı Hasen)
Bir kimsenin nakit para, ölçülebilir, tartılabilir ve sayılabilir bir malı, benzerini (mislini) almak üzere bir sahsa vermesidir. Söz edilen bu mallardaki ortak özellik misliyattan olmaları yani her zaman benzerlerinin bulunabilme hususiyetine sahip olmalarıdır.
Ayrıca günümüzde www.ilksan.gov.tr resmi sitesinde ikrazlar yapılmaktadır. Onun hakkında şöyle kısa bir bilgi verelim..
1) Üyelerimizin nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, üye birikimlerinden oluşan ve Sandığımız kaynaklarından kullandırılan ikraz çeşitleri aşağıda sıralanmıştır;
• Genel İkraz
• İcra İkrazı
• Özel Günler İkrazı
• Evlilik İkrazı
• Sağlık İkrazı (Tedavi-Doğum-Tüp Bebek Tedavisi-Sünnet)
• Afet İkrazı
• Aile Destek İkrazı
• Gayrimenkul İkrazı (Konut veya Arsa alınması halinde)
2) İkraz başvuru süreci 3 adımdan oluşmaktadır;
a) Üye bilgi sistemi aracılığı ile ikraz ön başvurusunun yapılması.
b) Ön başvuruya ait çıktıların alınarak kurum amirine onaylatılması.
c) İkraz çeşidine göre istenilen belgelerin Sandık Genel Müdürlüğüne elden veya posta yoluyla gönderilmesi.
3) İkrazlara uygulanacak nema oranları ikraz ödeme gününden bir önceki iş günü ikraz komisyonunca temin edilen Genel Müdürlüğün çalıştığı en fazla 5 (beş) bankanın aynı vadelere uyguladığı aylık Tüketici Kredi Faizlerinin aritmetik ortalamasından, ikraz komisyonunun değerlendirmesi ile belirlenen oranlarda indirim yapılarak belirlenir.
4) İkraz verilmesine karar verilen üyeden;
a) Nema, damga vergisi, ikraz hayat sigorta primi tahsil edilir.
b) Kefalet sigortası kapsamında ikraz kullanacak üyeler için, a bendinde belirtilen kesintilere ilaveten ikraz kefalet sigorta primi tahsil edilir.
c) Üyenin aynı türe ait (afet ikrazı hariç) devam eden ikraz borcu bulunması halinde (taksitlerinin en az yarısının ödenmiş olması şartı ile), bu ikraza ait borç bakiyesi gönderilecek ikrazdan peşin olarak tahsil edilir.
ç) Kritik hastalıklarının tedavileri nedeniyle sağlık ikrazı kullanan üyeler, ikraz hayat sigortası kapsamında değerlendirmeye alınmaz.