Kitle iletişim araçları, genel bir tanımla “kitlesel bir boyutta ileti dağıtabilen araçlar” olarak tanımlanabilir. Sadece birkaç yüzyıl önce, bir mesajı taşımanın en hızlı yolu, mesajın bir insan tarafından at sırtında taşınmasıydı. Denizaşırı gönderilen mesajlar, en fazla yol aldığı geminin hızında hareket edebilirdi.
En büyük gelişme, elektrikli telgrafın ve Mors Alfabesi’nin keşfedilmesiyle oldu. Mesaj, bir kablodan, elektrik akımı darbeleriyle gönderiliyordu. Fakat günümüzde, yazılı doküman görüntüleri, ses kayıtları veya televizyon görüntüleri; uydu ve radyo gibi iletişim araçları sayesinde, dünyanın dört bir tarafına bir saniyeden az bir sürede ulaştırılabiliyor. Çok sayıda değişik yörüngedeki uydu, tüm dünyaya yayın yapabiliyor ve farklı uydular, telefon mesajları veya televizyon görüntüleri gibi değişik medya sinyallerini yansıtmak için kullanılıyor.
Günümüzde İnternet (e-posta vd.), telgraf, telefon, faks gibi haberleşme araçları; gazete, radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçları; uydular, bilgisayarlar (İnternet) birer iletişim aracı olarak iletişimin ayrılmaz parçaları durumuna gelmiştir. Bu elektronik iletişim araçları, günümüzde, kurduğu haberleşme ağıyla kültürü de yaygınlaştırmış; küresel bir köye dönüştürmüştür. Telefon sayesinde dünyanın bir ucundan haber alınabiliyor ya da günlük gazeteler sayesinde dünyada neler olup bittiği anında öğrenilebilmektedir. Eskiden birbirleri ile iletişim kurmak isteyen insanlar onlara bir şey iletmek istedikleri zaman bu iletilerinin onlara varıp varmadığından emin olamazdı. Fakat bu durum günümüzde bu şekilde olmamaktadır. Bu durum toplumun daha fazla gelişmesine sebep olmuştur.