(Afyon dönemin popüler ürünlerindendir. Kitleler afyonu çılgınlar gibi satın alır. Çin, asırlar boyunca kapalı bir ülkeydi ve yabancılar burayı keşfetmeye pek yanaşmazlardı.
Avrupalı tacirler kaçakçılıkla Çin’e yüksek miktarlarda afyon getirdiler, insanlar bağımlı hâle gelerek afyona karşılık altın vermeye başladılar. Bugün, “sömürgecilik sonrası” dönemde, Jardine Matheson, Hong Kong’taki en güçlü çokuluslu şirketlerden biri!) Çin ve İngiltere arasında gerilen ticari ilişkiler, 1839 yılında Birinci Afyon Savaşı’nın patlak vermesiyle sonuçlanıyor.
Savaştan yenilgiyle çıkan Çin, 1842’den itibaren kendi ticari çıkarları aleyhine hükümler içeren bir dizi anlaşmaya imza atmaya ve kendi pazarlarını tek taraflı olarak ve hiçbir kısıtlama olmaksızın İngiliz şirketlerine açmaya zorlanıyor. Bu çerçevede, 1842 Nanking Anlaşması’yla Çin’in vermeye zorlandığı ödünlerden biri, Hong Kong adasının yönetimini İngiltere’ye devretmek. 1816’da, İkinci Afyon Savaşı’ndan yine yenilgiyle çıkan Çin, Hong Kong adasının üç mil kadar açığındaki Kowloon Yarımadası’nın güney kısmını da İngiltere’ye bırakmak zorunda kalıyor.
1898’de imzalanan bir diğer anlaşma ile, İngiltere Kowloon Yarımadası’nın kuzeyini de sömürgeye dahil ediyor ve bu bölgeye New Territories adı veriliyor. Ancak New Territories özel bir statü ile sömürgeleştiriliyor, doksan dokuz yıl sonra, 1997’de Çin’e iade edilmek üzere.