“insan vücudu her saniye kendini yenilediği gibi beyindeki 20 bin hücre de ne zaman, ne yapılması gerektiğini ve nereden, ne gibi bir tehlikenin yaklaştığını hesaplar” ifadesi, insan vücudunun ve özellikle beyin hücrelerinin karmaşık işlevleri ile ilgilidir.
İnsan vücudu sürekli olarak hücre yenilenmesi süreçlerine sahiptir. Bu süreç, hücrelerin ölmesi veya hasar görmesi durumunda, vücudun kendini tamir etme yeteneği olarak bilinir. Beyin de bu yenilenme süreçlerine katılır, ancak özel olarak belirtilen bir sayıda hücrenin her saniye kendini yenilediğini belirtmek bilimsel bir kesinlik içermez. Beyindeki nöronlar, sinir hücreleri, belirli bir yaşa geldiklerinde bölünme yeteneklerini büyük ölçüde kaybederler, bu nedenle yeni nöronların oluşumu sınırlıdır.
Diğer yandan, beyin karmaşık bir yapıya sahiptir ve çeşitli bölgeleri, algılamayı, düşünmeyi ve tepki verme yeteneklerini düzenleme görevini üstlenir. Beyindeki milyonlarca nöron, birbirleriyle etkileşimde bulunarak bilgi işleme, öğrenme ve hafıza oluşturma gibi fonksiyonları gerçekleştirir. Beyin, dış dünyadan gelen bilgileri sürekli olarak değerlendirir ve tehlike algısı gibi önemli işlevleri yerine getirir.
Ancak, beyindeki hücrelerin belirli bir sayıda olduğu, her saniye kendini yenilediği ve tam olarak ne zaman, ne yapılması gerektiğini hesapladığı şeklinde kesin bir ifade kullanmak, bilimsel bir açıklama açısından doğruluk taşımamaktadır.