Deniz kabukluları arasında bulunan ıstagozların türleri renklerine göre ayrılmıştır. Mavinin neredeyse her tonuna sahip olurlarken aynı zamanda yeşil ve kahverengi tonları da mevcuttur. Istakoz bilinenin aksine kırmızı renge sahip değildir. Kırmızı renkte görmüş olduğunuz ıstakoz aslında pişirilmiş bir ıstakozdur. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilir. Istagozlar kuyruk bölümlerinde bulunan yüzgeçler sayesinde bir saniye içerisinde dört buçuk metre kadar yol alabilirler.
İnsanlarda bilindiği gibi kana kırmızı rengi veren madde hemoglobin maddesidir. Aslında sadece insanlarda değil, bütün omurgalıların kanı kırmızıdır. Hemoglobin ve hemoeritrin pigmentini içeren kanlar kırmızı renklidir. Kanın temiz olmasına göre kanın rengi değişebilir. Pis kan kahverengi-bordo rengini andırırken, temiz kan saf kırmızıdır.
ISTAKOZLARIN KANI NEDEN MAVİ RENKTİR ?
Bilindiği gibi kan’a rengini içinde taşıdığı pigmentler verir. Hemoglobin (omurgalılarda) ve Hemoeritrin pigmentini içeren kanlar kırmızı renkli olur. Bunların yapısında demir elementi bulunur. Hemosiyanin pigmentini (bazı eklembacaklılar, yumuşakçalar gibi) içeren kanlar ise mavi renkli olur. Bunların yapısında ise demir yerine bakır elementi bulunur. Istakozların yapısında da demir elementi yerine bakır elementi bulunur. Bu nedenle ıstakozların kanı mavi renk olur.