Kabakulak birçok çocuğun geçirdiği bir rahatsızlıktır. Yetişkin insanlarda nadiren görülen kabakulak, aslında kulakların büyüdüğü bir hastalık değildir. Hafif ateş, tükürük bezlerinde ve lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık belirtileri görülür. Hastalık, öncelikle parotis bezleri olarak adlandırılan büyük tükürük bezlerinde iltihaba ve şişliğe neden olur.
Bazen de çok nadir de olsa kulak sağırlığı, beyin zarı iltihaplanması gibi ciddi problemlere yol açabilir. Kabakulak vakası görülen okullarda, laboratuvarlarda ve çocuk bakım merkezlerinde de yetkililerin bu vakayı sağlık kuruluşlarına bildirmekle yükümlü olduğunu bilmekte fayda var.
Günümüzde gelişen tıp ve ilaç bilimi sayesinde, kabakulak aşıları üretilmekte ve erken yaşlarda çocuklar bu hastalığa karşı koruma altına alınmaktadır. Yine de hastalık düşük bir ihtimalle de olsa kendini gösterebilir. Bir virüsün, tükürük bezlerine yerleşip üreyerek, bu bölgede iltihaplanmaya sebep olması ile başlayan hastalık, her iki kulağın da alt kısmında bulunan bu bezlerin şişmesine sebep olur.
Önceleri kaşıntı, sonra ağrı şeklinde kendini belli eder. Ateşin yükselmesi ve kusma da görülebilir. Son olarak şişkinlik gözle görülecek hale gelir. Bu şişkinlik sebebiyle kulak da dışarı doğru çıkmış gibi görünür ve hastalığın ismi buradan gelir. Fark edildiği anda derhal tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Kabakulak hastalığı bir kez geçirildikten sonra vücutta antikorlar oluşur. Bu antikorların oluşmasının ardından bağışıklık kazanılır ve ikinci kez kabakulağa yakalanma riski bir hayli düşer.
LUTFEN ORMANI VE DUNYAYI KORUYUN
LUTFEN ORMANI VE BUTUN DUNYAYI KORUYUN
LUTFEN ORMANI VE DUNYAYU KORUYUN