Birçoğumuzun kahveyi severek içtiğimizi biliyoruz. Hatta insanların genelde sabahları kahve içme alışkanlığı vardır. Büyüklerimizin akşamları kahve içmekten kaçındıklarını da görebiliriz. Bu nedeni ise yatağa gitmeden önce içilen kahve, uyku hormonunun üretimini geciktiriyor. Kahvenin içinde bolca bulunan bu madde, uyanıklığı arttırıcı bir maddedir. Uzmanlar, bireylerin hayat tarzının da uykuya ve vücut saatine etkisi olduğunu söylüyor.
Kahvenin içinde, kafein adı verilen bir madde bulunur. Kafein, sinir hücrelerimizin hassasiyetini arttıran bir maddedir. Normalde sinirlerin hassasiyetini azaltarak faaliyetini yavaşlatan adenozin isimli madde vücudumuz tarafından üretilmekte ve sinirlere bağlanmaktadır.
Yapılan araştırmada yatağa gitmeden üç saat önce içilen kahvenin uyku hormonunun üretimini yaklaşık 40 dakika geciktirdiği belirlendi. Bu da kişinin uykuya dalmasını zorlaştırıyor.
Kahve içtiğimizde aldığımız kafein ise adeta adenozinin yerini işgal eder ve uykulu olmamızı sağlayan maddenin çalışmasına imkân vermeyerek uykumuzu hızla dağıtır. Yetişkin insanların sabahları kahve içmesi onları dinçleştirirken, akşamları yorulmuş oldukları için uykularının kaçmasını istemez ve kahve içmezler.