Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden (alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları) meydana gelmiş kırmızı renkli hayati sıvıdır.Toplardamarlar, kanı kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Kan, vücutta, kan damarları adı verilen bir sistem aracılığıyla dolaşır.
Toplardamarlarımızdaki kan yavaş bir şekilde hareket eder. Birçok büyük toplardamarın bacaklara ve ayaklara doğru geri süzülmesini önleyici kapakçıkları vardır.Hücreler tarafından açığa çıkarılan karbondioksit ve atık ürünler kapiller toplardamarlar vasıtasıyla daha büyük toplardamarlara aktarılır. Beyin ve kollardan gelen toplardamarlar birleşerek üst ana toplardamarı, vücudumuzun diğer bölgelerinden gelen toplardamarlar birleşerek alt ana toplardamarı oluşturur ve kirli kan sağ kulakçığa gelir.
Kanın daha sonraki gidiş yolu yukarıda kalbin çalışması kısmında anlatıldığı şekilde olur. İleri doğru akan kan, kapakçık kanatlarını açılmaya zorlar (1).Geriye doğru akan kan, kapanmaları için zorlar (2). Kalp kapakçıkları da aynen bu şekilde çalışır. Vücudumuzun besin ve oksijene ihtiyacı vardır. Bu maddeler damarlarımızdaki kan yoluyla vücudumuzun her yerine taşınır. Bu nedenle damarlarımızdaki kanın sürekli dolaşım halindeolması gerekir.
Kan ayrıca kol ve bacak kaslarının kasılmasıyla rahatlatılır. Bu yüzden, uzun süre ayakta durduğumuzda, bacaklarımız, toplanan kandan dolayı şişkin ve duyarlı hâle gelir.