Karaciğer,insanda eşitsiz büyüklüğü ve şekli olan dört lobu bulunan kırmızımsı kahverengi bir organdır. karın boşluğunun sağında yer alan, iç organların en büyüğü olan, öd salgılayan, önemli organımızdır. Karaciğer vücudumuzun sağ tarafında diyaframın hemen altında bulunmaktadır. Midenin sağ tarafında bulunur ve safra kesesini örter şekildedir. Karaciğerin bulunduğu yer, vücut içinde yürüttüğü faaliyetleri nedeniyle çok önemlidir. Karaciğer muhtemelen vücuttaki diğer organların hepsinden daha fazla ve değişik görevi aynı anda yürütür. Ana görevleri, besinlerin sindirimi, kullanımı, kanın artık maddelerden ve zehirlerden temizlenmesidir.
Karaciğerin, alışılmışın dışında bir kan temin etme sistemi vardır. Karaciğerlerimize iki farklı yönden kan temin edilir.
1 – Portalven ( Kapı Toplardamarı ), Dalak, mide ve başırsaklardan getirdiği kirli kanı sol loba taşır.
2 – Hepatik arter ( Karaciğer Atardamarı ) ise organa temiz kan iletimini sağlar. Bu kan sağ loba gider.
Diğer organlar gibi, karaciğer, içinde oksijen bulunan kanı kalpten karşılar. Bu kan karaciğere, karaciğer atardamarlarından girer. Ayrıca ince bağırsak, karaciğere besin veya öğütülmüş besin partikülleriyle dolu kan gönderir. Bu kan, karaciğere ana toplardamardan girer. Karaciğerde karaciğer atardaman ve ana toplardamar, sinüsoitlere boşalan, küçük kan damarları sistemine dönüşür.
Karaciğer hücreleri besinleri ve oksijeni, sinüsoitlerden geçerken, kandan emer. Aynı zamanda artık maddeleri ve zehirleri süzer. Ayrıca kana, şeker, vitamin, mineral ve diğer maddeleri ifraz eder. Sinüsoitler, karaciğer toplardamarlanyla birleşen ana toplardamarlara süzülür. Kan, karaciğeri, karaciğer toplardamarından geçerek terk eder.