Termit ve arı gibi sosyal böceklerden olan karıncalar davranışlarıyla her zaman ilgimizi çekmişlerdir. Karıncalar, farklı türlerde olup dünyanın her yerinde ve farklı şekillerde yaşarlar.
Yeryüzünde hastalarını tedavi etmeye çalışan ve ölülerini taşıyan çok az canlı türü vardır. İnsanlar, filler ve karıncalar ölülerini yuvadan uzaklaştırırlar. Yuvada bir karınca öldüğünde diğer karıncaların da enfeksiyon kapmaması ve hastalanmaması için yuvadan uzaklaştırırlar. Hatta yuvadan uzaklaştıramadıklarını da farklı bir pigmentle sararak zararsız hale getirirler. Bu denli ölüyle ilgilenme dünya üzerinde yaşayan canlıların çoğunda yoktur.
Tüm koloninin sağlığını düşünecek kadar detaylı düşünce de ayriyeten şaşılacak bir durumdur.Hatta ölülerini taşıma görevini herhangi bir işçi karınca yapabilecekken sadece bu iş için görevlendirilmiş karıncalar bulunmaktadır. Detaylı incelendiğinde ölülerin taşınması işlemi üstünkörü değil gayet de programlı ve kendi içlerinde o konuda özelleşmiş karıncalar tarafından yapılmaktadır.
Karınca iki hafta su altında yaşayabilir.
Karınca kendi ağırlığının 50 katını taşıyabilir.
Karıncalar aslında vücudumuzu ısırmazlar ağızlarından bize formik asit salgılarlar.
Karıncalar bir gün boyunca uyumaz.
Karıncalar cemaatçidir. 3-4 m yükseklikte 100 m2 yer kaplayan binalar yapan termitlerde. Termitlerin binaları içinde yollar, hava yolları, besin depoları, melike ve kurtçuklar için özel odalar vardır. Termit(karınca)tepesi çelik bir levha ile ikiye bölündü. Buna rağmen yaşamlarını sürdürdüler. Her iki melike karınca hapsedildi yine iş devam etti ama kraliçe öldürülünce yapı durdu.
Karıncalar mecbur kaldıklarında suyun altında bir hafta yaşayabilir.
Karıncaların 2 midesi vardır.
Karıncaların evi 4-5 katlıdır. Ve yiyeceklerini korumak için tuzaklar kurarlar.
Karıncaların istedikleri zaman kendi kendilerini patlattıklarını biliyor muydunuz?