Kaslar Çiftler Halinde Nasıl Çalışır
Kasların temel görevi vücudun hareket etmesini sağlamaktır. Kaslar aslında çiftler hâlinde çalışırlar. İskelet kasları genel olarak çiftler halinde çalışırlar. Kol, bacak, omuz hareketleri birbirine zıt çalışan kaslar ile sağlanır. Bu kaslara antagonist kaslar adı verilir. Aynı anda gevşeyen ve kasılan kaslar sinerjist kaslar olarak adlandırılır. Bu kaslara örnek olarak karın ve sırt kasları gösterilebilir.
Bir kas sadece bir yöne doğru çekme yapabilir ve kemiği orijinal pozisyonuna döndürürken karşı tarafa çekmek için başka bir kasa gerek duyar. Kol ve bacak hareketleri karın sırt ve omuz hareketlerinde antogonist kaslar aktivite gösterir.
Eğer eklem dik ve hareketsiz kalırsa her iki kas da belli bir kasılma durumundadır. Bu tip hareketler sırasında aynı görevi yapan yani aynı anda kasılan veya gevşeyen kaslara sinerjit kaslar denir. Kolunuzu kaldırdığınızda, biseps adı verilen kas, kemiği kaldırmak için kısalır. Kolunuzu düzleştirdiğinizde, triseps kası tekrar geriye çeker ve biseps kası rahatlar.
Aynı faaliyet, yürüdüğünüzde veya koştuğunuzda, el ve ayak parmaklarınızı oynattığınızda da gerçekleşir.
Bir kasın uyarılması 4 aşamada gerçekleşir.
1. Gizli Evre
Kasa impulsun geldiği andan kasın harekete geçmeye başladığı ana kadar geçen zamana denir. Bu süre yaklaşık olarak 0,01 saniyedir.
2. Kasılma Evresi
Kasın kasılmaya başladığı an ile gevşemenin başladığı an arasında geçen süre kasılma süresidir. Bu süre yaklaşık 0,05 saniyedir.
3. Gevşeme Evresi
Kas kasılmadan sonra gevşeyerek ilk baştaki halini alıncaya kadar geçen süredir. Yaklaşık 0,05 saniyedir.
4. Dinlenme Evresi
Kas bir kez kasılıp gevşedikten sonra, 2. kasılmanın başlaması için geçen süredir. Bu süre yaklaşık 0,002 saniyedir.