Kestane sevilerek yiyilen bir çerez mi meyve mi desek… Tıpkı yeryüzünün en dirayetli bitkilerinden olan zeytin gibi, kestane ağaçları da zamanın yıkıcılığına en iyi şekilde direnen bitkiler arasında geliyor. Kestane ağacının kerestesi yaklaşık 500 yıl dayanır ve Karadeniz Bölgesinin tarihi evleri bu kerestelerden yapılır.
Verimliliği, hasatının kolaylığı, yeme için hazırlığının basit olması ve az çok gelir sağlaması insanları kestane yetiştirmeye sevk etmiştir. Türkiye’de bilinen en yaşlı kestane ağacı Kütayha’nın Merkez ilçesine bağlı Kumarı mahallesinde bulunuyor. İl merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ağacın yaşının bin yılı aşkın olduğu tahmin ediliyor. 1995 yılında “anıt ağaç” olarak tescil edilen kestane ağacı, gerçekten de adeta bir “yaşam anıtı” gibi her yıl ortalama 300 kg meyve vermeye devam ediyor.
Bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşullarını sever. Kestane ağacı yetiştiriciliği, güneşi ve nemi fazla olan yerlerde daha sağlıklı yapılmaktadır. Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir diye soracak olursanız; genellikle bu bölgeler Marmara kıyıları, Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz bölgesindedir.
Kestane Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?
Kestane ağacının bakımı ve yetiştirilmesi iyi yapıldığı, gerekli tüm ortam şartları sağlandığı takdirde oldukça bonkör bir meye ağacıdır. Ancak aksi halde sulaması ihmal edilmesi, gerekli özeni almadı durumda da ya kalite olarak kötü meyve verir ya da miktar olarak beklenenin oldukça altında bir oranda meyve alır ya da alamazsınız. Dikilen kestane ağaçları genellikle meyve vermeye ağacın toprağa yeterince alışması ve oturması sonrasında gerçekleşir. Bu süre ortalama olarak 3-4 seneyi bulabilmektedir. Ağaçtan tam verimli meyve almanız ise genellikle 5 seneden sonra olacaktır. Kestane ağacı bu yönden biraz sabır ve emek gerektirir ancak unutulmamalıdır ki kestane ağacı aynı zamanda verdiğiniz bu emeğin karşılığını tüm cömertliği ile sizlere sunar.
Hasat: Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekle birlikte eylül başlarında ekim ortalarına
kadardır. Dikenli yumakların hafifçe açılarak içinde doğal rengini almış meyvelerin
görünmesi hasat zamanının geldiğini gösterir. Meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu yüzden
hasat yere düşen meyvelerin toplanması şeklinde yapılacaksa,meyveler gün ışığında
bekletilmeden gün aşırı toplanmalıdır. Eğer ağaçlar sırıkla çırpılarak hasat
yapılacaksa,ağaçlarda olumun ortalamaya yaklaştığı bir zamanda yapılır. Ancak bu işlem dal kırılmalarına ve yaprak dökülmelerine neden olur. Kestanelerde hasat masraflı ve güç bir iştir. Bu nedenle olgunlaştığında kapsülleri kendiliğinden düşen,hasadı kolay tiplerin seçilmesi
gerekir.
Kestane Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ;
Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir.
Meyve tutumu yeterli olmayabilir.
Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir.
Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Kestane ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir.
Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.