Kilis farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Kilis‘de neler meşhur olduğunu Kilis‘ye özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Kilis‘ye düşerse ve (Kilis’de ne yenir) diye düşünürseniz. Kilis genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Kilis‘in meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Zahter: Kavrulmuş ve öğütülmüş nohut, menengiç, kavun ve karpuz çekirdeği, buğday, kekik, rezene, kişniş, kimyon, sumak, susam, biber ve tuz karışımından oluşan ve zeytinyağı ile birlikte ekmek “banılarak” kahvaltılarda tüketilen kuru ve toz şeklinde bir sos türü.
Kilis Zeytinyağı: Asırlık ve yağlık zeytin ağaçlarından özenle toplanan yüksek yağ oranlı zeytinlerden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen, kendine has aroması bulunan, farklı (Omega-7) yağ asitleri de içeren, yurt dışında bilinen ve yurt dışından da ödül almış olan bir zeytinyağı türü.
Kilis Tava: Zırhta çekilmiş ve içine tuz, karabiber, soğan ve biber katılmış bir kilogram orta yağlı kıymanın el ile yoğrulması, tepsiye yayılması ve üzerine domates, biber ve soğan parçaları konulup taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir kebap türü.
Kilis Katmeri: Elle serpme yöntemiyle açılan zar halindeki hamur içerisine, yöreye özgü yöntemlerle elde edilen katmanlar halindeki kaymak konulup, kare şeklinde kapatılıp, sade yağda kızartılarak yapılan, servis edilirken dilimlenip şerbetlenen ve isteğe bağlı olarak pudra şekeri, çekilmiş fıstık ve tarçın serpilerek sıcak olarak tüketilen bir tatlı türü.
Cennet Çamuru / Kilis Kaymaklı Kırma Künefe: Tel kadayıf, şeker, çekilmiş Antep fıstığı ve sadeyağ kullanılarak yapılan karışım üzerine, Kilis Keçisi ve İvesi ırkı koyunlardan geleneksel yöntemle elde edilen katmanlar halindeki kaymak konularak ve üzerine isteğe bağlı olarak pudra şekeri, çekilmiş Antep fıstığı ve tarçın serpilerek yapılan geleneksel bir tatlı türü.
Şeyh Mansur Türbesi: Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde; şehrin Kıblesinde aydınlık bir kubbe içerisinde Şeyh Muhammed Simati isminde Hz. Peygamberin çeşnigirbaşısının yattığını, Hz. Peygamberin sofrasını hazırladığı için kendisine Simati denildiğini, her vakit tekkesine gelen fakirlerin ağırlandığını ve Hz. Peygamberin ashabından olup Hz. Ebu-Bekir zamanında şehit olduğu söyler. Ayrıca Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de belirttiği üzere Kilis’te 3 bin sahabe kabri bulunmaktadır ve bu yönüyle Kilis bir “Sahabeler Diyarı”dır.
Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi: Evliya Çelebi’nin açıklamasından anlaşıldığı üzere savaşta ve barışta hurma dağıtıcılığı yapan ve Sahabe-i kiramdan olan Şeyh Muhammed Arab-i ve Rıttal-i’nin Türbesi bu bölgede şehit düşmesi üzerine buraya yapılmıştır.
Şurahbil Bin Hasene Türbe ve Zaviyesi: Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed ile birlikte savaşa katılan değerli kumandanlardan biri olan Şurahbil Hazretlerinin Türbe ve Zaviyesi Kilis merkezdedir.
Hz. Zübeyr ve Hz. Talha Türbeleri: Hz. Peygamber (sav)’in Halalarının oğulları olan beşinci Müslüman Hz. Zübeyr ve altıncı Müslüman Hz. Talha’nın türbeleri Kilis merkezde yer alır.
Kilis Yorganı: Yorgan arası yün, pamuk veya elyafla doldurulan, yorgan yüzü iğneyle nakış işlenmiş parlak saten kumaştan oluşan el emeği göz nuru bir yorgan türü.