Kırklareli farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Kırklareli‘de neler meşhur olduğunu Kırklareli‘ye özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Kırklareli‘ye düşerse ve (Kırklareli’de ne yenir) diye düşünürseniz. Kırıkkale genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Kırklareli‘nin meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Kırklareli Meşe Balı: Kırklareli’nin Bulgaristan sınırına uzanan Istıranca Dağlarının kıvrımlı, geçit vermeyen sık meşe ormanlarında arılar tarafından üretilen meşe balı, fenolik bileşenleri yönünden zengin ve 5 kat daha fazla antioksidana sahip koyu renkli bir bal türüdür.
Kırklareli Köftesi: Dana eti, kuzu boşluğu, ekmek, soğan ve tuz ile yapılan lezzetini doğal olarak yetişen ve beslenen hayvanların etine borçlu olan bir köfte türü.
Kırklareli Kıvırcık Koyunu ve Eti: Dünyadaki en lezzetli ve kaliteli koyun etlerinden birini veren Kırklareli Kıvırcık koyun ırkı, bunu ince kuyruklu olmasına ve vücut yağlarının kas lifleri arasında daha homojen dağılmasına borçludur.
Kırklareli Hardaliyesi: Kırklareli’de üretilen ve özellikle tatlı ve kokulu olan üzüm türlerinin ezilip, hardal tohumu ve vişne yaprağı ile fermantasyonu sonucu elde edilen vişne suyu renginde alkolsüz bir içecek türü.
Kırklareli Eski Kaşar Peyniri: İnek sütünden veya paçal sütten “lokumlu” ve “biberli” olmak üzere iki farklı şekilde üretilen bir kaşar peyniri türü. Lokumlu olan hafif kremamsı bir lezzete sahipken biberli ise keskin ve hoş aromalı bir tada sahiptir.
Kırklareli Beyaz Peyniri: Paçal sütten, inek sütünden veya keçi sütünden üç farklı şekilde yapılan, kendisine has aroması coğrafyanın bitki örtüsünde özgürce otlayan mutlu hayvanların sütünden gelen bir beyaz peynir türü. Paçal süt, koyun, keçi ve inek sütünün karışımından elde ediliyor.
Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi: 1570 yılında ibadet, ticaret ve eğitim amaçlı yapılan külliye; camisi, kemerli dükkanları, hanı, hamamı ve medresesi ile bir kompleks özelliği göstermektedir.
Kıyıköy Aya Nikola Manastırı: Bizans Dönemi kaya manastırlarının en iyi örneklerinden olan ve kayalara oyularak yapılmış olan Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Kasabası Papuçdere yolu üzerinde güney yamaçta, kasabaya 700 metre mesafede yer alır.
Dupnisa Mağaraları: Dupnisa Mağaraları, içinde sürekli akan bir yer altı nehri ve derinliği yer yer 2 metreyi aşan gölleriyle, yaklaşık dört milyon yıldan beri oluşum ve gelişimini sürdüren büyük bir yer altı sistemidir.