Kocaeli farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Kocaeli’de neler meşhur olduğunu Kocaeli’ye özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Kocaeli‘ye düşerse ve (Kocaeli’de ne yenir) diye düşünürseniz. Kocaeli genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Kocaeli‘nin meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Yarımca Kirazı: Yöresel olarak Hacı Abdullah kirazı olarak adlandırılan, küçük bir ceviz büyüklüğünde iri taneleri, koyu bir rengi ve harika bir tadı olan “Napolyon” cinsi bir kiraz türü.
Kocaeli Sütlü Nuriye Tatlısı: Tereyağı, baklava yufkası, çekilmiş fındık, süt, şeker ve su ile yapılan, yörede yaşayan Nuriye adlı bir bayan tarafından keşfedilmiş olan ve bir tür sütlü baklavaya benzeyen bir tatlı türü.
Karamürsel Sepeti: Kestane ağacının köklerinden çıkan ve yörede “şah” olarak adlandırılan dal ve filizlerin elde örülmesiyle yapılan bir sepet türü.
Kandıra Yoğurdu: Üçte iki oranında manda sütü ile üçte bir oranında inek sütünün karıştırılmasıyla özel şartlarda ve kaplarda mayalanarak üretilen koyu kıvamlı ve beyaz kaymaklı bir yoğurt türü.
İzmit Simidi: Mayalı hamurun parçalara ayrılıp halka biçimi verilmesi, pekmezli soğuk suya atıldıktan sonra susama batırılıp fırına verilmesiyle üretilen İzmit simidini diğer simitlerden farklı kılan özellikleri, üretilirken gevrek olmasına ve susamlarının uygun biçimde kızarmasına dikkat edilmesidir.
İzmit Pişmaniyesi: İlk kez 1940 yılında Kandıra’da Mustafa Usta tarafından icat edilen; şeker, su, limon tozu, un ve bitkisel yağın bir kazanda pişirildikten sonra soğuyan karışımın bakır tepsilerde defalarca halka haline getirilip tel tel oluncaya kadar 5-6 kişi tarafından çekilmesiyle yapılan bir şekerleme türü.
Eşme Ayvası: Mayhoş ve tatlı aroması, lezzeti ve tadı diğer bölgelerde yetişen ayvalardan farklı, meyve eti gevşek ve sulu, büyüklüğü orta-iri ve ortalama ağırlığı 300 gram olan ve renginden dolayı limon ayvası olarak da bilinen Eşme ayvası aynı zamanda ihracata dayanıklı olduğundan dünyaca da bilinen bir ayva türüdür.
Serindere Kanyonu: Yükseklikleri 10 ile 20 metre arasında değişen ve 6 adet şelalesi bulunan Başiskele’deki Serindere Kanyonu, Kocaeli’nin ve aynı zamanda bölgenin en zorlu kanyonu olarak bilinir.
Pembe Kayalar: Antik Çağ’dan itibaren taş ocağı olarak kullanılan Kandıra’daki Pembe Kayalar, Osmanlı Döneminde de kesilip denizden İstanbul’a taşınmış ve mimaride kullanılmışlardır. İlginç jeolojik yapısıyla suyun içinde yumuşak olan pembe kayalar çıkarıldıktan sonra sertleşmektedir.
Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi: Ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun yaratıcısı, büyük Türk müzecisi ve ressamı olan Osman Hamdi Bey (1842-1910)’in günümüzde müze olarak kullanılan Gebze’deki evinde Osman Hamdi Bey’in tabloları ve eşyaları sergilenmektedir.
Kandıra Bezi: Keten bitkisi liflerinden elde edilen bir ip türü ile Kandıra’ya özgü tezgahlarda bezayağı tekniği ile dokunarak yapılan; gömlek, pantolon, gecelik, masa örtüsü, çarşaf, mendil vb. üretiminde kullanılabilen bir bez ve dokuma türü.
Hereke Yün ve İpek El Halıları: Dünyanın en ince ve değerli halıları olarak tanınan, zamanında hem Osmanlı hem de Avrupa saraylarını süsleyen, dokuma malzemesi olarak çok ince iplik ve ipeğin kullanıldığı Hereke halılarını diğer halılardan ayıran ve uzun ömürlü olmasını sağlayan en önemli özellik “Gördes düğümü” olarak adlandırılan çift düğüm örme tekniğidir.