Köpeğin beynindeki koklama işlevini üstlenen hücreler olağanüstü hassas yapıdadır. İnsanlardan 40 kat daha fazla sayıdadır. Köpekler, bizlerden çok daha fazla koku alma hücresine sahiptirler, bu yüzden kokuları daha yoğun ve uzaktan algılayabilirler. İnsan burnu bir trilyondan fazla kokuyu ayırt edebiliyor. Ama köpekler bu konuda bizden çok daha iyi. Köpekler, bizlerden çok daha fazla koku alma hücresine sahiptirler, bu yüzden kokuları daha yoğun ve uzaktan algılayabilirler.
Bazı cinslerinde insana göre bir milyon katı olduğu biliniyor. Çevremizde sayısız kokular bulunmasına rağmen köpekler izlerini şaşırmazlar. Örneğin bir tilki teriyerinde 147 milyon, bir Alman çoban köpeğinde 225 milyon koku alıcı hücre bulunur. Köpekler, bizlerden çok daha fazla koku alma hücresine sahiptirler, bu yüzden kokuları daha yoğun ve uzaktan algılayabilirler.
Köpekler soluk alıp verirken değişik bir yöntem kullanmaktadırlar. Bir şey koklayan köpek, nefes verirken burnunu oynatmakta, böylece hava yan taraftaki yarıklardan arkaya doğru gitmektedir. Bu özel tasarım sayesinde köpeğin dışarıya verdiği hava, kokunun kaynağından farklı bir yöne akmaktadır. Böylece nefesteki hava ile kokunun karışması önlenmektedir.
Bir köpek ayrıca ıslak burnu sayesinde kokuyu barındıran havanın yönünü belirleyebilir. Çok düşük yoğunluktaki kokuları bile ayırt edebilirler. İnsanlara kıyasla 100 milyon kat daha düşük yoğunluktaki kokuları dahi ayırt etme yeteneğine sahiptirler. Toprak ya da çimen üzerinde bırakılan izin yardımı olmazsa bir köpeğin izole edilmiş insan kokusunu izleyemeyeceği sonucuna varılabilir. Toprak ve çimen gibi araçlar avın kokusunu saatlerce tutar ve çeşitli unsurların birleşmesi genellikle ?taze iz? diye bilinen şeyi oluşturur.