Kraliçe arı, verimli erkek arı tarafından hayatı boyunca bir defa döllenir. Çiftleşme uçuşu sırasında spermatozoonlar, spermateka tarafından alınır ve bu organ içinde uzun süre canlı olarak saklanabilir. Döllenmiş yumurtalar dişi fertleri, bunlar da işçi ve kraliçe arıları meydana getirirler. Dişilerden bazılarının kraliçe şeklinde gelişmesine aldıkları besin maddeleri neden olur. Bu özel besine “Kraliçe Jelisi” adı verilir.
Kraliçe arı nasıl ayırt edilir?
Kraliçe arı ile ilgili görsel sonucu İşçi arılar yine eski kraliçe arının atmış olduğu yumurtalardan herhangi birisine özel ilgi ve yoğun arı sütü ile beslediği zaman o gözdeki işçi arı daha büyük ve geniş olmaktadır. Bu şekilde olan arı ise doğduğu zaman kraliçe arı olmaktadır.
Kraliçe arı ölürse ne olur?
Kraliçe arı ile ilgili görsel sonucu Kraliçe kazara öldüğünde veya yumurta bırakması yavaşladığında işçi arılar yeni bir kraliçe adayı (supersedure) yetiştirmeye başlarlar. Yeni kraliçe kuluçkadan çıktığında -yeni bir koloni kurulmadığı halde- çiftleşmeye ve yumurta bırakmaya başlar.
Kraliçe arı sokar mı?
Sadece dişi arılar sokar. Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…