İnsan kulağı saniyedeki titreşim sayısı 20- 20.000 hertz arasında olan sesleri işitebilir. Bu aralıktaki ses dalgaları, kulak kepçesi yoluyla toplanarak, kulak yoluna iletilir. Kulak, üç ana bölümden oluşur: Dış kulak, orta kulak ve iç kulak.
Dış Kulakkulak
Kulak kepçesi: Sesi toplayıp kulak kanalına aktarır.
Kulak kanalı: Sesi kulağın iç kısmına yönlendirir.
Orta Kulak
Kulak zarı: Sesi titreşimlere dönüştürür.
Örs, üzengi ve çekiç kemikleri: Bu küçük kemikler titreşimleri iç kulağa iletir.
İç Kulak
İç kulak (koklea): Sıvı ile doludur. Hassas tüy hücreleri iç kulakta yer alır. Bu tüyler, ses titreşimleri tarafından uyarıldıklarında hareket eder. Vestibüler sistem: Dengeyi kontrol eden hücreler içerir. İşitme siniri: Sesi kokleadan beyne iletir.
Doğada meydana gelen olaylar ve çevremizdeki varlıklar ses çıkarırlar. Ses, kulak yolundan geçip kulak zarını hareket ettirir. Dış kulaktan iç kulağa bir boru gider. Bu boru nihayetinde ince bir deri ile kapalıdır. Bu deri davula benzer, adına kulak zarı denir. Ses dalgalan dış kulağa girdiklerinde, bir borunun etrafında ince bir derinin sıkı bir şekilde gerili olduğu bir kanala doğru yol alırlar.
Bu deri dış kulağı orta kulaktan ayırır ve bir kulak zarı görevi görür. Orta kulaktaki kulak zarının arkasında; çekiç kemiği, örs kemiği ve üzengi kemiği adı verilen üç küçük kemik vardır. Bunların hepsi hem kulak zarına hem de iç kulağa temas eder. Ses dalgaları zara çaptığında, bu üç kemik titreşir. Bu kemikler, içeride, deniz kabuğu şeklindeki iç kulaktaki akışkanın titreşmesine sebep olurlar. Bu kabukta yer alan kulak salyangozu, sesi sinirlere gönderir ve sinirler de beyne yollar. Beyin bunları tanır; bu tanımaya duyma denir.