Kuşlar Neden Göç Eder
İnsanoğlu tarihin başlangıcından beri kuş göçleriyle büyülenmiştir. Göçmen kuşlar farklı mevsimleri farklı coğrafyalarda geçiren kuş türlerinden oluşan bir gruptur. Her sene dünyaca 50 milyar kuşun göç ettiği tahmin edilir. Kuşların göç hareketi içinde birçok nedeni barındırmaktadır. Göçmen kuşların özellikleri aşağı yukarı birbirine benzer. Göçmen kuşlar yılda iki defa Kuzey ve Güney yarımküre’leri arasında göç ederler. Göçle söylemek istediğimiz sonbaharda güneye, ilkbaharda kuzeye; alçak yerlerden yüksek yerlere ya da karadan kıyıya hareket etmektir.
Araştırmalar neticesinde göçmen kuşların boyun kısımlarında ferromanyetik taneciklerin bulunduğu ve arzın manyetik alanına göre hassasiyet gösterdikleri keşfedildi. Şimdiye kadar tetkik edilebilen göçmen kuşların kafa yapısında bulunan taneciklerin demir açısından zengin bir mineral olan manyetit (Fe3O4) olduğu anlaşıldı.
Bazılarının kış şartlarında hayatta kalamadığı için daha sıcak iklimlere gittiğini biliyoruz. Ayrıca böcek ve kemirgen yiyen kuşlar kışın yemek bulmakta zorlanır. Sebep ne olursa olsun bu uzun yolculuğu yapmayı nasıl başarırlar?
Göçmen kuşların çoğu (özellikle küçük ötücü kuşlar) göç için gerekli enerjiyi uzun yolculuğa çıkmadan önce ne bulurlarsa yiyerek vücutlarında depoladıkları yağdan sağlarlar. Yağ onların adeta yakıt tankıdır.
Kuşların günler kısaldığında (veya ilkbaharda uzadığında) bunu bildikleri ve bunun bir alarm gibi onlara harekete geçme zamanını gösterdiğine inanılır. Yani kuşların daha sıcak bölgelere yol almasının nedeni gündüz uzunluğu ve yiyecek sıkıntısıdır. Elbette bunlar dışında da bir çok etken vardır ve bazılarını hâla anlayamayız. Ancak saydıklarımız göç etkenlerinin temel nedenlerindendir.
Milyonlarca göçmen kuşun uzun mesafeler katederek yaptığı yolculuk insanlar için hayati değer taşır. Kuşlar zararlı böceklerin baş düşmanıdır. Karaların çoğunun bulunduğu kuzey bölgelerine göç etmeselerdi ve yılın dörtte üçünü burada geçirmeselerdi, haşereler buralarda muazzam bir bitki katliamı yapardı. Baharda milyonlarca böcek, bitkiler üzerine yumurta bırakır. Bunlardan çıkan tırtıllar, kuşlar tarafından yenilerek kontrol altında tutulur. Çeşitli kurt, böcek ve çekirge yumurtalarını yiyerek mutlak bir kıtlığın önüne geçerler.