Kuşların dişleri yoktur, dişe ihtiyaç duymazlar, gagaları vardır, diş yerine gagalarını kullanırlar, yiyecekleri gagaları ile parçalarlar, bazı kuşların gagaları diş gibi tırtıklıdır. Bazı kuşların dişleri vardır, mesela muhabbet kuşları, dişleri vardır, ama çok küçüktür.
Dişlerin ve ağır çene kemiklerinin olmaması, kuşların ön ağırlıklarını azaltmaya yardımcı olur. Kuşların dişleri olsaydı, uçuş sırasında verimli bir duruş sağlayamazlardı. Bir kuşun sindirim sistemi bu diş eksikliğine uyarlanır. Yiyecekleri öğüten, taşlık olarak bilinen ikinci bir mideleri var. Büyücünün konumu ve ağırlığı, kuşun ağırlık merkezini düşürdüğü için uçuşa da katkıda bulunur.
Ama bazı kuşlarda, örnek olarak kazın ağzında olduğu gibi sivri çıkıntılar halen bulunmaktadır. Bilimde bunlara tekil olarak “tomus”, çoğul olarak ise “tomia” adını veririz. Bu kelime, Antik (İyonik) Yunanca’da “kesmek” veya “parçalamak” anlamına gelir. Yani bizlerin dişleri kadar sert ve dayanıklı olmasalar da, kuşların bazılarının ağzında bulunan tomia da kesip parçalamaya yarayabilir.