Kutup iklimi devamlı soğuk değildir; Kutuplarda yaşam mümkün olmuştur, bu bölge sürekli buzla kaplı ve kar yağışı etkisi altında değildir. İlk kutuplarda yaşayanlar Eskimolar olmuştur. Kutuplarda yaşayan insanlara eskimolar denir. Eskimolar soğuktan korunmak için kar gözlükleri, kar ayakkabıları, maklak ve qaspeq tarzı giysiler giyerler. Ayrıca dışarıda -50 dereceye ulaşan soğuğa karşılık igloo’ların içinde sıcaklık +15 – 16 derecelere kadar çıkabilmekte, insanların üşümeden fırtınadan ve soğuktan korunmasını sağlayabilmektedir.
Eskimolar Kanada, Grönland, Rusya Federasyonu’na bağlı Doğu Sibirya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Alaska bölgelerinde yaşamaktadırlar. Dünyanın kutup bölgeleri,, Dünya’nın ayrıca soğuk bölgeleri olarak bilinen, (Kuzey ve Güney Kutupları) coğrafi kutupları çevreleyen buzul arazili toprak bölgeleridir. Kısa süren ve sıcak geçen yaz mevsimi boyunca sıcaklıklar 16 hatta 20°C‘ye kadar yükselir. Soğuktan etkilenmeyen ve korunmasını bilen canlılar uzun yıllar boyunca kutuplarda yaşamlarını sürdürerek nesillerinin devamını sürdürmüştür.
Kutuplan bu denli soğuk yapan etken, önceden yağan karı kristalleştirerek buza çeviren güçlü rüzgârlardır. Dünyamızın kuzeyinin en uç noktasında kuzey kutbu , güneyinde ise güney kutbu bulunmaktadır .
Güney bölgelerinde, verimli ovalar ve çayırlar vardır. Buralarda kutup yosunu olarak bilinen likenler gibi bodur bitkiler yetişir. Çeşitli hayvan türleri kutuplara uyum sağlayarak yaşamayı başarmışlardır. Bunlar arasında böceklerde olmaktadır. Soğuğa rağmen kutuplar, ilkbaharda çiçeklerle bezenir ve sinek öbekleri bu çiçeklerin polenlerini toplar. Canlı yaşamı için soğuğa dayanıklı, vücutları uyum sağlamış olmalıdır.
Bu bölgede yaşayan hayvanlar, ren geyikleri, kutup geyikleri, öküzler, yabanî koyunlar, kurtlar, tilkiler, boz ayılar, birçok kuş ve balık türü, fok, su aygırı, kutup ayılan ve balinalardır.