Işık: Güneşli yerlerde yetişir. Gölgeyi sevmez.
Nem ve su: Nem ve su ister.
Toprak: Rutubetli toprakları sever. Humuslu,organik maddece zengin birazda asidik toprakları sever.
Boy: 10-20m
Taç genişliği: 5-10m
Manolyagiller familyasından olan Lale ağacı çamlar dışında, yaprağını döken ağaçların en uzun olanı. Elverişli ortamda 60 metreye kadar boylanmış 300 yıllık lale ağaçları bulunmaktadır. Anavatanı Kuzey Amerika kıtasının Doğusudur. Açık yeşil yaprakları sonbahar aylarında altın sarısı renge dönüşür.
Ağacın odunu mobilyacılıkta kullanılır ve ağaç kabuğudan altın rengi boyar madde elde edilir.Özellikle kökü idrar arttırıcı,güçlendirici ve uyarıcı olarak kullanılır. Kabuğun içerdiği tulibpiferin kalp ve sinir sistemini güçlendirir.Bitkinin kabuğundan demlenen çay sindirim,dizanteri,romatizma,öksürük,yüksek ateş gibi sorunlarda işe yarar.Bu çay çıban yaralarına da uygulanabilir.
Türkiye’de Karadeniz,Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde rahatlıkla yetiştirilebilir.Bu bölge de bulunan fidanlıklardan kolayca temin edebilirsiniz.Bursa Botanik Parkı’nda da bu ağacın güzel örneklerini görebilirsiniz.Bitkinin boyunun ve köklerinin özelliklerinden dolayı küçük bahçesi olanlar bu bitkiyi tercih etmemelidirler.