Mağara ressamlığı, yaklaşık 40.000 yıl önce çoğunlukla tarih öncesi kökenli mağara duvarlarında boyanmış çizimlerdir. Binlerce yıl önce insanlar, mağara duvarlarına, boğa, at ve geyik resimleri çizdiler. Bunu neden yaptıklarından asla emin olamayacağız. Belki de sihir yaratmak veya avlanırken insanlara şans getirmeleri içindi. Başka bir teori de, bu resimlerin, onların inanışlarının bir parçası olduğuydu. Mağara ressamları, renkli topraktan ve bitki özlerinden yapılmış doğal boyalar kullanıyorlardı. Bu resimler, binlerce yıl boyunca gizli kalmışlardır. Fenerlerin titrek ışıklarıyla ilk görüntülendiklerinde, sanki yeni yapılmış gibi, hayvanlar neredeyse canlanmış olarak göründüler.
Mağara resimlerini yapan ilkel insanlar yabancısı oldukları bu dünyadan korunmak ve hayatta kalabilmek için mağaralara sığındılar. Bu mağaralar onları, kötü hava koşullarından ve türlü vahşi hayvanlardan koruyordu.
İlk mağara resimlerinde el figürlerine rastlanıldı. Bunun nedeni olarak o dönemdeki insanların bir nevi iz bırakma, kalıcı olma amacıyla bunu yapmış olabileceği gösteriliyor. Diğer ortaya atılan teorilerle ilgili bilim insanları çeşitli fikirler ortaya koyuyorlar. Bunlardan bazılarına bakacak olursak.
Paleolitik mağara resimlerinin kesin amacı bilinmemektedir. Kanıtlar, bulundukları mağaraların devam eden izleri bulunmadığından, sadece yaşayan alanların süslemeleri olmadığını göstermektedir. Ayrıca genellikle kolayca erişilemeyen mağaralarda bulunurlar. Bazı teoriler, mağara tablolarının başkalarıyla iletişim kurmanın bir yolu olabileceğini ve diğer teorilerinde bunların dini veya törensel bir amaç sunduğunu kabul edilmektedir.