Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.
Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.
Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.
MEVLANA ACELE TEENNİ SÖZLERİ
Teenni! ilerisini düşünerek acelesiz, dikkatli davranma
Acele, şeytanın hilesidir. Sabır ve tedbir, Allah’ın lütfü.
Hilah gerçekte noksanlık kabul etmez; görünüşteki bu noksanlık, vavaş yavajj dolunay hâline gelmek, olgunluk kazanmak içindîr. Ay, geceye, yavaş olma konusunda ders verir; sıkıntının yavaş yavaş aşılacağını işaret eder ve şöyle der:
Ey ham, aceleci kişil Dama dayanan merdivenden basamak basamak çıkılır, liy tencere yavaş yavaş, ustaca kayna) Delice kaynayan yemek, lezzetli olmaz/’ Allah’ın, âlemi bir kere “Kün!” (Ol!) demekle yaratmaya yetmez miydi? Bundan şüphen mi var? Peki, bu yaratma niçin altı gün sürdü? 11er gün de tam bin yıl kadardı. Niçin çocuk, dokuz avda yaratılmakta? Çünkü Allah’ın âdeti bir şeyi yavaşlıkla yapmaktır. Neden Adem’in yaratılması kırk sabah sürdü; o balçığı niçin yavaş yavaş insan hâline getirdi (düşün)? Allah, senin gibi aceleci değildir a ham adam…