Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.
Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.
Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.
MEVLANA AĞAÇ VE ORMAN SÖZLERİ
Ağaç isteyen, tohum eker. (Mevlana Celaleddin Rumi)
Bir zerrecik ateş, ormanlara düşse, o zerre, bütün ormanları yakar, yok eder. (Mevlana Celaleddin Rumi)
Her ağacın kökündeki sır, yediği şey, tamamıyla baharda görünür. (Mevlana Celaleddin Rumi)
İnsanlar ağaçlardan ders almalıdırlar. Onlar; ne üzerlerinde barınan kuşların ne gölgelerinde yatan insanların ne de verdikleri yemişlerin hesabını tutarlar.(Mevlana Celaleddin Rumi)
İnsanlar uğrunda çaba gösterdikleri her şeye ulaşırlar. Ey bahtlı kişi! Kuru duayı bırak. Ağaç mı istiyorsun tohum ekmelisin.(Mevlana Celaleddin Rumi)
Bazı öldürmeler kesmeler darbeler hayat verir. Bahçıvan ağaçları budamasa dallar gelişir mi? Terzi kumaşı parça parça etmese elbise çıkar mı? (Mevlana Celaleddin Rumi)
Eli görmeyen kişi, yazıyı kalem yazdı sanır. ALLAH’ın kudretini görmeyen, elmayı ağaç yaptı sanır. (Mevlana Celaleddin Rumi)
Gül mü bitecek, diken mi çıkacak? Her ağaç, gönlünde ne var ise onu ortaya koyacak. (Mevlana Celaleddin Rumi)
Bir derdin varsa açabilirsin ağaçlara, ağaç yaprak verir, sır vermez rüzgâra. (Mevlana Celaleddin Rumi)