Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.
Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.
Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.
MEVLANA CİN SÖZLERİ
Cin, ateşten yaratılmıştır, fakat ateşe benzemez? ( Mevlana Celaleddin Rumi )
Hani zâhiren peri gözden gizlidir ya… İnsan, perilerden daha gizlidir. Akıllıya göre insan, gizli olan periye nazaran yüz kat daha gizli! ( Mevlana Celaleddin Rumi )
Süt emen çocuk yemekten nasıl zevk alabilir? Perinin gıdası kokudan ibarettir. Fakat insanoğlu perinin kokusundan koku alabilir mi? Huyu, onun huyunun zıddıdır. Perinin az bir güzel kokudan aldığı zevki, sen yüz batman güzel yemekten bile alamazsın. ( Mevlana Celaleddin Rumi )
Peri ve şeytan, şişe içine girer (yakalanabilir). ( Mevlana Celaleddin Rumi )
insanoğlu perinin nağmesini işitmez. Çünkü perilerin sırlarına yabancıdır. Gerçi perinin nağmesi de bu âlemdedir, ama gönül nağmesi her iki sesten de yüksektir. Zira peri de, insan da mahpustur. Her ikisi de bu bilgisizlik ve gaflet zindanındadır. Rahman Sûresi’nden “Yâ ma’şere’l-cinni ve’l-ins” v âyetini oku; “İnisteta’tüm en tenfiizû”nun mânâsını iyice bil! ( Mevlana Celaleddin Rumi )
Bir kişi Hak’tan korkup takva yolunu tuttu ımı, cin olsun, insan olsun, onu (kötü tabiatlı) kim görse korkar. ( Mevlana Celaleddin Rumi )