Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.
Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.
Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.
MEVLANA DEĞER VERMEKLE VEYA BİLMEKLE İLGİLİ MESAJLARI
Mevlana der ki; bir adamın birçok hüner, fen bilgi sahibi olduğuna bakma. Verdiği sözde duruyor mu? Değer veriyor mu, vefası var mı? Asıl ona bak Hz Mevlana
insanın gözü neyi görürse, değeri o kadardır. Hz Mevlana
Önce çakmak vardır,sonra kıvılcım. Ama değerine bak bir de!. Kıvılcımın değeri, çakmaktan üstündür.” Hz Mevlana
Değerli olan hâzinenin birçok kilitleri olur. Hâzinenin değeri bundan anlaşılır. Hz Mevlana
Sevgilinin değeri onu sevenin sevgisi ile ölçülür. Hz Mevlana
Ucuz alan ucuz verir. Çocuk bir inciyi bir somuna değişir. Hz Mevlana
Rengi göz ayırt edebilir. La’l ile taşın farkını göz bilebilir. İnci ile süprüntünün farkını göz anlar. Onun için çerçöp göze batar. Kalpazanlar, gündüze düşmandır. Fakat madendeki altınlar ise gündüze âşıktır. Çünkü gündüz, kuyumcu ve sarraf altını fark etsin diye altına aynadır. Hz Mevlana
Ele geçen şeyin tadı tuzu değeri oraya varmak için çekilen yol zahmeti kadardır. Hz Mevlana
Ey Can Hiç kimseye hak ettiğinden fazla değer verme Ya onu kaybedersin ya da kendini mahvedersin Hz Mevlana .