Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.
Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.
Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.
MEVLANA DİL (LİSAN) İLE İLGİLİ MESAJLARI
Dîldaşından (göniildeşinden) ayrı düşen, yüz türlü nağmesi olsa bile dilsizdir. Hz. Mevlana
Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir. Hz. Mevlana
Arapça daha güzel, ama sen Farsça söyle. Çünkü aşkın daha başka yüzlerce dili var. Hz. Mevlana
Ne tükenmez hazinesin ey dil! Ne devasız bir dert! Hz. Mevlana
Aynı dili konuşma, hısımlık ve bağlılıktır. İnsan yabancılarla kalırsa mahpusa benzer. Nice Hindi, nice Türk vardır ki dildaş-tırlar. Nice iki Türk de vardır ki birbirlerine yabancı gibidirler. Gönül dili bambaşka bir dildir, hiçbir dile benzemez. Gönül birliği dil birliğinden üstündür. Gönülden sözsüz, işaretsiz, yazısız yüz binlerce tercüman zuhur eder. Hz. Mevlana
Her dil, gönlün perdesidir. Perde kımıldadı mı, sırlara ulaşılır. Hz. Mevlana
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin yüz dili bile olsa, o yine dilsiz sayılır. Hz. Mevlana
Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et; çünkü söz yürekten gelir, dilden çıkar. Hz. Mevlana
Dildeşinden ayrı düşen yüz türlü nağmesi bile olsa dilsizdir. Hz. Mevlana
Çölün tozunu yutmayan dilini dudağını çöl güneşinde çatlatmayan zemzemin lezzetini bilemez. Hz. Mevlana
Aklın güzelliği dil ile
Dilin güzelliği söz ile
Kişinin güzelliği yüz ile
Yüzün güzelliği göz ile belli olur! Hz. Mevlana
Asalet; Boyda Değil Soyda İncelik;
Belde Değil Dilde Doğruluk;
Sözde Değil Özde Güzellik;
Yüzde Değil Yürekte Olur! Hz. Mevlana