Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.
Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.
Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.
MEVLANA HAL VE MAKAM İLE İLGİLİ MESAJLARI
Her söz, bir hâlin belirtisidir. Hâl ele benzer, söz ise âlete. (Mevlana)
Ene’l-Hak (Ben Hakk’ım) sözü, Hallâc-ı Mansur’un ağzından nûrdu. Enallah (Ben Allah’ım) sözü Firavun’un ağzında yalan oldu. (Mevlana)
”Bilgisizlerin geçtikleri mevkiye yaptığı fenalığı, yüzlerce aslan bir araya gelse yapamaz.” (Mevlana)
Yüce mevkiler elde etsen bile yine de kaybetmek korkusundan can çekişirsin. (Mevlana)
Hal, cilveli gelin ise, makam da o gelinle yalnız kalmak olur. Hz Mevlana
İpek böceği gibi kendi etrafını sarma. Bazen kendi hallerini ölç. Hz Mevlana
Nice kafirler vardır ki din sevdasındadırlar. Fakat namus, kibir, şu bu; onların maniaları halleridir. Bu, gizli bir bağdır, ama demirden beter. Demir bağı ancak balta kırar. Hz Mevlana
Böbürlenerek başlar kıran kişiye ne Allah’ın merhameti nasip olur, ne halkın. Hz Mevlana
Kendini alçak gören kişi ne mutludur. Dağ gibi kendini üstün gören kişinin vay haline! Şunu iyi bil ki bu kibir, ululanma, kendini herkesten üstün görme hali, öldürücü bir zehirdir. Ahmaklar bu zehirli şarabı içerek sarhoş olurlar. Hz Mevlana
Gönlüne belalar geldikçe gülerek karşıla.
Şükrü ve sabrı öğreniyorsun korkma
Rıza makamı yakın sana. (Mevlana)
Güneş olmak ve altın ışıklar halinde Ummanlara ve çöllere saçılmak isterdim
Gece esen ve suçsuzların ahına karışan Yüz rüzgarı olmak isterdim. (Mevlana)
Makam ve altın hayali gerçeği göstermez. -Mevlana Celaleddin-i Rumi-