Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.
Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.
Konya’da yaşamış ünlü düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlana 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış büyük tasavvuf alimlerindendir. Mevlâna’nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında “Bilginlerin Sultânı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled’tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat etti. Öldüğü geceye düğün gecesi anlamına gelen şeb-i arus dendi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabri Konya’dadır. Mevlana türbesi aynı zamanda müze olarak halkın ziyaretine açıktır.
MEVLANA KENDİNİ BEĞENMEK İLE İLGİLİ MESAJLARI
Tavus kuşu gibi kanadına bakma; ayağını gör ki, kötü göz sana bir pusu kurmasın. – Hz. Mevlana
Bir çirkin, aynada kendisini görünce yüzünü çevirmiş, kızmış. Kendisini gören, kendisini beğenen; birisinde bir suç gördü mü, içinde cehennemden daha şiddetli bir ateş parlar. O, bu kibre din gayreti adını takar; kendi kâfir nefsini görmez. Din gayretinin başka alâmeti vardır. O ateşten bütün bir dünya yeşerir, hayat bulur. – Hz. Mevlana
Şükret, mağrur olma, ululanma; kulak ver, kendini hiç önemseme! – Hz. Mevlana
Kendini çok beğenme kul katında, ne kendini beğenmişler var toprak altında. – Hz. Mevlana
İşini beğen, aşını beğen, eşini beğen ama kendini beğenme. – Hz. Mevlana
Bir insanda kendini yüksek görme, hırs ve şehvet, konuşurken soğan gibi kokar. – Hz. Mevlana
Eşini beğen, işini beğen, aşını beğen, ama kendini beğenme! (Hz. Mevlana)
Bir insanda kendini yüksek görme, hırs ve şehvet, konuşurken soğan gibi kokar. – Hz. Mevlana
Kendini çok beğenme kul katında, ne kendini beğenmişler var toprak altında… Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
Kendindeki güzellikler için kendini beğenme. Kendini beğenmek sahibine yüzlerce bela getirir. Ayrıca hünerler, marifetler, zenginlik, dünya malı; tavus kuşunun kanadı gibi, insanın canına düşmandır. – Hz. Mevlana