Mahfiyet : Hâlini gizlemek demektir. Tasavvufta, bir velinin eriştiği manevi lütuf ve ihsanları, makam ve hâlini avamdan gizlemesi demektir.
Melâmet : Kınamak, ayıplamak, azarlamak, serzenişte bulunmak korkmak| liisvaylık anlamlarına gelen “Melâmet” mastar bir kelime olup “Melamî / Melâmetî” ise kınanmaya konu olan demektir. Tasavi’uf terminolojisinde ise yaygın şekliyle yapılan tarifşöyledir: “Halkın söz ve değerlendirmelerini hiçe sayıp onların kınanmalarım göze alarak, yapılan iyilikleri (gösteriş olur endişesiyle) gizlemek, kötülükleri ve işlenen günahları ise (nefsiyle mücahede etmek için) açığa vurmak. ”
Bazı insanlar vardır ki doğduğu zamana ait değildir. Çağların ötesinde yaşarlar. Onlar ışık olur çevresini aydınlatırlar. Cevherlerin usta ellerde yetişmesi, değerinin ortaya çıkması için belirli bir zamanın geçmesi lazımdır. Sürekli doğum sancısı çekenlerin dillerinden inci, mercanlar dökülür. Mevlânâ Celaleddin, “hamdım, piştim, yandım elhamdülillah!” derken en güzel iksiri ve insan-ı kâmilin yolunu göstermiştir.
Büyük ve alimler’den Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve nasihatları ile hayatınıza yön verecek altın değerinde sözleri derledik. İnsan için faydalı olan bilgi, bilgilerin en üstünüdür, en güzel rehberdir. Bu çalışmamdaki amaç, toplumda ortaya çıkan bozulmanın durulması adına, ‘bir damla’ olabilmektir.
MEVLANA MAHFİYET – MELAMET İLGİLİ MESAJLARI
Sen, paramparça hırkaya az bak. Anlaşılmasın (çalınmasın) diye altının da yüzünü karartırlar. Lal, görünüşte buğulu görünür, ama kötü göz onu beğenmesin diyedir bu. Hazine ve mücevherat, ev içinde olur mu hiç? Hazineler, daima yıkık yerlerdedir.
Tane olursan seni kuşlar yer. Gonca olursan çocuklar koparır. Öyleyse taneyi gizle, tamamı ile tuzak ol. Goncayı sakla, damdaki ot ol. Kim güzelliğini mezada çıkarırsa ona yüzlerce kötü kaza yüz gösterir.