Piramitlerin çoğu Eski Krallık Dönemi’nden (M.Ö. 2686-2181) kalan, Orta Krallık Dönemi’ne (M.Ö. 2134-1690) kadar firavunların mezarı için inşa edilmiş olanlardır. Piramit inşası, eski Mısır’da yavaş yavaş ilerledi. Görüldüğü üzere piramitler Mısırlıların zamanla elde ettiği tecrübenin bir eseri olarak ortaya çıkmıştır. Antik Mısır’daki piramitlerin toplam sayısının 118 ila 138 arasında olduğu düşünülmektedir. En büyükleri olan GizaPiramitleri ise 4.Hanedanlık döneminde yapılmıştır.
İlk piramitler “mastaba” adı verilen önemli kişilerin mezarları üzerine kurulan küçük platformlardı. Yıllar geçtikçe üst tabakalar eklenmiş ve piramit basamağı adı verilen yapılar ortaya çıkmıştır. Daha sonraki piramitlerde bu basamakların aralarındaki boşluklar doldurularak bugün gördüğümüz Gize piramidi gibi pürüzsüz, düz bir görüntü yaratılmıştır. Gize’deki ilk ve en büyük piramit M.Ö. 2551 yılında hüküm sürmeye başlamış Mısır firavunu Keops tarafından inşa edildi. Büyük Piramit olarak da bilinen Keops Piramidi 138 metre yüksekliktedir. Ayrıca Antik Dünya’nın Yedi h-Harikası arasında yer alıyor.
Piramit inşası Mısır medeniyetinin çok önemli bir parçası hâline gelmiştir. Mısırlılara göre onları yöneten firavunların ölümden sonra yaşamlarında kullanacakları eşyalarla gömüldükleri piramitler, bu kişiye cennete gitme yolunu açıyordu.
Khufu sadece içlerinde değil Mısır’ın da en büyükpiramididir. Bu piramidin en önemli piramit olmasının sebebi sadece büyüklüğü değil, mezar odasının piramidin içerisinde bulunuyor olmasıdır. Bu mısırlı ustalar için yepyeni bir teknoloji demekti. Bunun için içerideki odalara yeni çatı sistemleri ve koruma duvarları geliştirdiler. Ayrıca bu odaları normalde piramitleri yapmak için kullandıkları kireç taşından değil de daha sert olan granitten yaptılar. Kireçtaşı Giza platosundan elde ediliyordu ama granitin Asvan şehrinden getirilmesi gerekiyordu. Bu mesafe neredeyse 900 kilometredir. Mısırlılar, bu sorunu geliştirdikleri kaliteli yük tekneleri ile aştılar.