Mısır dünyada ekim alanı bakımından buğday ve çeltikten sonra 3. sırada yer alır. Mısır veya darının püskülündeki ipek, bitkinin tohum üretebilmesi için gereklidir. Mısırın püskülü, mısırın ucunda bulunan saçaklardır. Mısır bitkisinin en iyi geliştiği bölgeler en az 120 donsuz güne ve ortalama 2100-2200 Günlük Gelişme Derecesine sahip yörelerdir. Beş çeşit mısır türü vardır ve sadece patlak mısır bunlardan patlayanıdır. Çekirdekler görünüş olarak değişir, kırmızı, siyah, altın rengi, kırık beyaz ve diğer birçok renkte olabilirler.
Mısırın 1.9 m’den 6.9 m’ye uzayan ağacımsı bir gövdesi vardır. Üstünde sivri başaklı püsküller bulunur. Başaklar dişi, ipek adı verilen ip benzeri saplardır. Her sap, başaktaki, yumurta adı verilen bir mikroptan büyür. Yumurtalar başağın içinde sıra hâlinde dizilidirler. Her biri, ipek sapları polenlerle döllendiğinde, “öz” adı verilen bir tohum üretirler. Polenleri yakalamak için, ipek sapların hassas uçları, başağı çevreleyen yaprağın üstünden yukarı çıkar.
Çiçekli bölümler oluştuğunda, püsküller, sarımsı, toz benzeri polen parçacıkları üretir. Sonunda başak, yumurtalann gejişmesi ve özlere dönüşmesiyle büyür ve mısır koçanı adı verilen kuvvetli hâli alır.