Muğla farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Muğla’da neler meşhur olduğunu Muğla’ya özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Muğla‘ya düşerse ve (Muğla’da ne yenir) diye düşünürseniz. Muğla genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Muğla‘nın meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Üzümlü Dastarı: Üzümlü Köyüne özgü bir el dokuması sanatı olan dastar, pamuklu iplikten düz ya da beyaz üzerine beyaz desenli olarak geleneksel tezgahlarda dokunur.
Ortaca Limonu: Ülkemizin en önemli limon üretim bölgelerinden biri de Muğla’nın Ortaca ilçesidir.
Muğla Saraylısı: Muğla Saraylısı, hamurun açılarak yufka haline getirilmesi, iç malzeme olarak Menteşe yöresinin cevizi kullanılması, tepsiye spiral şeklinde dizilmesi, pişirilmesi ve şerbetlenmesi aşamaları ile üretilen yöreye özgü bir tatlı türüdür. Adını, kız istemeye giderken bir tepsi tatlının ortasına konulan altın lira “Sareyli”den alır.
Muğla Köftesi: Yörede yetişen ineklerin etinden elde edilen kıymaya sadece gömlek yağı ve tuz eklenerek ızgarada pişirilen köfte çeşidi.
Muğla Çam Balı: Dünya çam balı üretiminin % 90-92’si Türkiye’de, Türkiye çam balı üretiminin ve sahalarının % 75-80’i de Muğla’da yer alır.
Milas Zeytinyağı: Milas Zeytinyağı, natürel sızma özellikte olup, Milas iklimi ve toprak koşullarında üretilen Memecik çeşidi zeytininin kullanılmasıyla diğer zeytinyağlarından ayrılmaktadır.
Milas Tepsi Böreği: Milas yöresinde doğada kendiliğinden yetişen ve özel olarak yetiştirilen maydanoz, dereotu, ıspanak, pazı, pancar yaprağı, soğan yaprağı, pırasa yaprağı, marul, kişniş, kapçık, ısırgan otu, kuş yüreği, köremen, labada, kerdime gibi çeşitli otlar ile çökelek peyniri, zeytinyağı ve ince yufkalar ile yapılan bir börek türü.
Milas El Halısı: Milas yöresine özgü özellikler taşıyan ve 18. yüzyıldan bu yana dokunan Milas halıları çok çeşitli renk ve kompozisyonlara sahiptir.
Marmaris Yer Fıstığı: Türkiye’nin en lezzetli doğal fıstıklarından biri de Marmaris’in Turgut köyünde yetiştirilir.
Köyceğiz Portakalı: Muğla, Ege Bölgesinin narenciye üretiminin yüzde 65’lik bölümünü karşılamaktadır.
Sedir Adası ve Kleopatra Plajı: 1. derece SİT ve arkeolojik alan olan Sedir Adası, Gökova Körfezinde bulunan, görülmeye değer güzellikteki antik kalıntılarla dolu olan üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür. Kleopatra plajı olarak bilinen kumsalı, jeolojik oluşumlarla ortaya çıkan ve koruma altına alınmış olan kalker damlacıklarından oluşmuştur.
Fethiye Domatesi: “Pembe domates” olarak da bilinen “Fethiye domatesi”, bölgenin coğrafi ve iklim özellikleri ve toprak yapısının sağladığı farklı lezzeti ve uzun raf ömrü ile diğer bölge ürünlerinden ayrılır.
Datça Bademi: Türkiye’nin en güzel, en büyük ve lezzetli bademlerinden olan Datça bademinin nurlu badem, ak badem, sıra badem gibi çeşitleri de vardır.
Bodrum Mandarini: Kabuğu kolay soyulan, kabuğundaki eterik yağlar nedeniyle kendisine özgü çok hoş bir kokusu olan, portakal rengi olan meyve eti gevrek, oldukça sulu, hoş kokulu ve lezzetli olan bir mandalina türü.
Saklıkent Kanyonu: Güneş ışınlarının giremeyeceği kadar dar ve yüksek olan Saklıkent kanyonu Türkiye’nin en uzun kanyonudur.
Ölüdeniz: Ölüdeniz, Fethiye ilçesine bağlı olan, kumsalı 2006 yılında Dünya’nın en güzel kumsalı seçilen bir tatil beldesidir.
Letoon Antik Kenti: İlk yerleşimin M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı Letoon Antik Kentinde bulunan kalıntılar ve kitabeler Letoon’un Likya birliği döneminde politik ve dini bir merkez olduğunu göstermektedir.
Kelebekler Vadisi: Fethiye Ölüdeniz de yer alan ve 1995’te 1. derece doğal SİT alanı ilan edilen Kelebekler Vadisi, aralarında endemik olan turuncu, siyah ve beyaz renkli kaplan kelebeği de bulunan 100’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapıyor.
Bodrum Kalesi: 1406 – 1523 yılları arasında yarımada üzerine inşa edilen ve günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Bodrum Kalesi 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışmasında “Özel Övgü” ödülüne layık görülmüştür.
Beyaz Bodrum Evleri: 1974 imar planlarına göre iki katlı yapılan Bodrum evleri güneş ışınlarını yansıtarak evlerin içinin çok ısınmasını önlemek için beyaza boyanır.
Muğla Beyaz Mermeri: Muğla beyaz mermer özellikleri arasında eşsiz beyaz rengi üzerinde taşıdığı hafif gri dalgalar ve kolay kolay kırılmayan sağlam yapısı bulunuyor.
Kavaklıdere Bakır İşletmeciliği: Kavaklıdere ve civarında 13. yüzyıldan beri bakırcılık ve kalaycılık yaygın olarak babadan oğula, ustadan çırağa geçen bir meslek olmuştur.
Bodrum Guleti (tekne): Bodrum’da üretilen ve gezi teknesi olarak kullanılan ahşap gövdeli ve yelkenli guletlerin “gulet”, “keç” ve “tirhandil” olmak üzere üç ayrı çeşidi bulunur.