Muş farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Muş’ta neler meşhur olduğunu Muş’a özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Muş‘a düşerse ve (Muş’ta ne yenir) diye düşünürseniz. Muş genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Muş‘un meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Muş Köftesi: Hafta Direği olarak da bilinen Muş Köftesi, dışı bulgurlu kıyma ile kaplı olan içinde kıyma ceviz içi ve pirinç karışımı bulunan bir tür içli köfte türüdür.
Muş Çorti Aşı (yemek): 1 kg çorti turşusu, bir o kadar kuzu eti, yarma buğday, tereyağı ve salça ile yapılan bir yemek türü.
Muş Vakkas Üzümü: Salkımları orta büyüklükte ve bol taneli olan şıra oranı yüksek bir üzüm çeşididir.
Muş Çorti Turşusu: Çorti, ufak doğranan lahana yapraklarına reyhan, pul biber, limon, tuz ve su eklenip kavanozlara basılması ile yapılan bir turşu türüdür.
Muş Balı: Muş balı, Muş Ovasında ve ovayı çevreleyen dağlarda doğal olarak yetişen lalelerin, çeşitli ballı bitkilerin ve yörede yetiştirilen bazı kültür bitkilerinin polen tanelerini içeren, açık renkli bir baldır.
Müştak Baba Türbesi: Anadolu’da yetişen velilerin büyüklerinden olan Muhammed Mustafa Müştak Efendi Hazretlerinin kabri ve türbesi Muş Merkezdedir.
1071 Malazgirt Zafer Anıtı: Malazgirt ilçesinin her yerinden görülebilen 1071 Malazgirt Anıtı, karşılıklı iki sütunuyla Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısını simgeler.
Muş 1071 Lalesi (çiçek): Anavatanı Muş’unda içinde yer aldığı Batı Asya olan lale, ilk olarak Türkiye’de yetiştirilmiş, daha da geliştirilerek Muş’a özgü bir lale haline gelmiştir.