Deniz neden dalga yapar? Yazların vazgecilmez eğlencelerinden bir taneside yüzmektir.
Deniz kıyısına gittiğimizde küçük ya da büyük dalgaların kıyıya arka arkaya sürekli çarptığını görürüz. Her kıyıda durum böyledir. Dalgaların oluşmasını sağlayan şey rüzgârdır. Rüzgâr deniz yüzeyine çarptıkça, düzensiz bir biçimde denizi hareketlendirir ve yüzeyin bölüm bölüm alçalıp yükselmesine sebep olur. Bu hareketlenme denizin ortasındayken belli bir yöne doğru ilerlemez fakat çevresini etkiler.
Bu hareketlenme kıyıya yaklaştığında ise düzenli bir hal alır. Bunun nedeni, kıyıların daha sığ olmasıdır. Yani denizdeki tüm hareket, derinliğin azaldığı yerlere doğru düzen kazanarak bizim gördüğümüz dalgalar haline gelir. Bu yüzden kıyılar hangi yöne bakarsa baksın, dalgalar kıyıya paralel oluşur.
Dalgalar, derin bölgelerde çok hızlıdırlar. Fakat derinliğin dalga boyundan daha az olduğu bölgelerde, dibe olan sürtünmeden kaynaklı dalgaların şekli bozulur ve böylece hareketi engellenir. Kısacası dalga hızı, derin bölgelerde fazla; fakat sığ bölgelerde azdır ve bu olaya da dalga çatlaması denir.
Dalga Elemanları
Bir deniz dalgası dalga sırtı, dalga çukuru, dalga boyu, dalga yüksekliği, dalga periyodu denilen 5 bölümden oluşur.
1- Dalga Sırtı
Denizdeki bir dalganın yüzeyinde suların yükselen kısmıdır.
2- Dalga Çukuru
Dalgalı bir denizdeki dalganın alçalan kısmıdır.
3- Dalga Yüksekliği
Dalga sırtı ile dalga çukuru arasındaki yükseklik farkıdır.
4- Dalga Boyu
Ardışık iki dalga arasındaki uzaklıktır.
5- Dalga Periyodu
Ardışık iki dalga arasındaki süre farkıdır.