Midemizdeki maddeleri isteğimiz dışında dışarı atmamıza kusma denir. Kusmanın birçok sebebi olabilir. kusmanız için illa da sindirim sisteminin rahatsızlanması gerekmez. bazen kötü bir koku algılamak bile kusma refleksini harekete geçirebilir. Kötü bir koku algıladığınızdaysa, vücudunuz o kokmuş çürümüş yiyeceği yemiş olma ihtimaline karşı sizi yine kusturur.
Örneğin bozuk bir yemek yediğimizde midemiz bulanır ve kusarız. Bu olay, bozuk yiyecekteki zararlı maddelerin vücudumuzda daha fazla durmaması için midemizin verdiği bir tepkidir. Yani vücudunuz bu durumda size güvenmez, işini yapar. insanlarsa bunu ayırt edecek kadar gelişmiş koku duyusuna sahip değildir. örneğin kedi ve köpekler de insanlar gibi kusabilirken, fareler ve atlar hiç ama hiç kusmaz. onlarda böyle bir refleks yoktur. Bunun dışında da kusma genel olarak sağlığımızın iyi olmadığını gösterir.
Bazı mide rahatsızlıklarında, ateşli hastalıklarda, sinirsel hastalıklarda ya da sebebi detaylı araştırmalar sonucu ortaya çıkabilen daha ciddi ve derin hastalıklarda kusma görülebilir. Ayrıca mide üşütmesi yüksek ateş, titreme ve vücut ağrılarına da neden olabilir. Mide üşütmesine virüssel bir enfeksiyon neden olur ve mide üşütmesi tedavisinde midenin fazla yorulmaması için hafif yiyeceklerle beslenmek önerilir. Kusmamızın çok bariz (bozuk yemek yemek ya da tıka basa yemek gibi) bir sebebi yoksa mutlaka bir doktora gitmemiz ve muayene olmamız gerekir.