Uyku sırasında aynen uyanıkmış gibi çeşitli olayların yaşanması hafi, düş. Rüya çağlar boyunca bütün toplumlarda büyük önem görmüştür. Rüyalarımızın çok büyük kısmını hatırlamayız. Hatta bazılarımız hiç rüya görmediğini bile düşünür.Rüya uykuda bütün duygu ve bilinç hallerinin tamamen yok olmadığı bir sırada meydana gelir. Nitekim rüyâ, uykunun az olduğu sabaha karşı daha çok görülür. Evet hepimizin ortak sorunudur, gece gördüğümüz rüyaları sabah kalktığımızda unutmak. Peki Gördüğümüz rüyayı nasıl hatırlarım? diye içinizden geçiriyorsanız okumaya devam edin..
Her insan rüya görür ama bu rüyaların çok küçük bir kısmı hatırlanabilir. Rüya görebilmemizin ve rüyaları hatırlayabilmemizin birkaç koşulu vardır.
Öncelikle, uykumuzun 3 aşamalı evrelerden geçtiğini bilmemiz gerekir. Ortalama 1,5 saatte bir tekrarlayan bu evrelerin içindeki üç aşama sırasıyla hafif, orta ve derin uykuyu ifade eder. Rüyalar ise derin uyku denilen ve “REM uykusu” olarak da bilinen aşamada görülür.
Eğer uyandığınızda REM uykusunun ortasındaysanız ya da 1,5 saatlik evreyi henüz tamamladıysanız, rüyalarınızı hatırlamanız mümkündür. 6 saatlik bir uykuda 4 kez derin uykuya geçtiğimizi düşünürsek, gördüğümüz rüyaların en az %75’ini unuttuğumuzu anlayabiliriz.
Rüyaların hatırlanma oranı, içerdiği duygusal karamlar ve mantıksal tutarlılıklarla birlikte doğru orantılı şekilde artıyor. Yapılan araştırmalar, gerçek hayatta olma ihtimali zayıf durumlarla ilgili görülen rüyaların daha az hatırlandığı yönünde. En çok hatırladığımız rüya çeşitleri ise kabuslar. Bu tarz rüyalar beynin ve vücudun pasif durumdan kurtulmasını sağlar ve uyanmamıza sebep olur.