Nevşehir farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Nevşehir’de neler meşhur olduğunu Nevşehir’e özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Nevşehir‘e düşerse ve (Nevşehir’de ne yenir) diye düşünürseniz. Nevşehir genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Nevşehir‘in meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Nevşehir Siyah Kuru Üzümü: Sadece Nevşehir Bölgesinde yetiştirilen Siyah Dimrit üzümünün kurutulmasıyla yapılır.
Nevşehir Kabak Çekirdeği: Bölgenin önemli gelir kaynaklarından birisi olan çerezlik kabak çekirdeği, çiği güneşte kurutulduktan ve süt ve tuzlu karışımlar eklendikten sonra taş fırınlarda odun ateşinde kavrularak yapılır.
Ayhan Patlıcanı: Avanos ilçesindeki çiftçiler yaklaşık 6 asırdır dededen toruna aktarılan tohumlarla “Ayhan patlıcanı” üretiyorlar.
Avanos Çömleği: Avanos’un dağlarından elde edilen yumuşak ve yağlı kil topraklardan Hititler’den günümüze kadar çanak ve çömlek yapılır.
Sıcak Hava Balonları: Kapadokya Bölgesinin doğal güzelliklerinin gökyüzünden daha iyi görülebilmesi için Bölge özelliklerinden de faydalanılarak ilde balon turizmi geliştirilmiştir.
Peri Bacaları: Kapadokya bölgesinin en bilinen ve en popüler doğal yapılarından olan peri bacaları özellikle Avanos – Ürgüp – Göreme ve Uçhisar – arasında kalan vadilerde bulunur.
Hacı Bektaş Veli Türbesi: 13. yüzyılda yaşamış olan ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve Anadolu’nun Türkleşmesinde de etkisi bulunan büyük Türk düşünürü Hacı Bektaş Veli hazretlerinin türbesi ve dergahı Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yer alır.
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya: Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş olan bir harikalar diyarıdır.
Ürgüp Halısı: Kapadokya’da Bizans döneminden bu yana el tezgahlarında kök boyalı yün ipliklerle sürdürülen halı dokumacılığı en çok Ürgüp ve Avanos’ta, kilim dokumacılığı ise Kozaklı ve Gülşehir’de yaygındır.
Pomza taşı: Dünyanın en kaliteli ponza madeni Nevşehir’de çıkartılır.