Neden esneriz hiç bu soruyu merak ettiniz mi? Biz insanlar uykumuz veya yorgunluk hali oldumu bir esneme hali olur bizlerde. Özellikle uykumuzun geldiği zamanlarda sıklaşan bir şekilde esnemeye başlarız. Bazen sıkıldığımızda da aynı şey başımıza gelir. Esnemeyle alınan hava, burun ve ağız boşluğundan -çeperleri ön beyinle doğrudan bağlantılı olan kan damarı ağlarıyla kaplıdır- geçerken damarlardaki kanın sıcaklığını değiştirir. Esnemenin basit bir eylem oldığını okudukça daha çok anlayacaksınız.
Esnemenin sebebi kesin olarak bilinmese de iki önemli fikir vardır ve muhtemelen ikisi de doğrudur. Öncelikle esneme sırasında olanlara bir bakalım: Esnerken ağzımızı genişçe açar ve normalde aldığımızdan daha derin nefes alırız. Bunu inceleyen bilim insanlarının ilk fikri, vücudun ekstra oksijene ihtiyaç duyduğunda esnemenin gerçekleştiğidir. Konuyla ilgili diğer bir şaşırtıcı gerçek ise anne karnındaki bebeklerin de esnemesi. Çünkü bilindiği üzere bebekler oksijeni ciğerleri yoluyla havadan almıyor, bunun yerine kanlarındaki oksijen annelerinden geçiyor.
Bazı diğer bilim insanları ise, esnemenin beynimizde bir serinletme etkisi yaptığını savunmaktadır. Her iki fikir de, beynimiz ve genel olarak vücudumuz sakin ya da yorgun olduğunda esnediğimizi göstermektedir. Gün boyu yorulan ve normal ne-fes alıp vermeyle yeterince enerji üretemeyen vücut esneyerek kendine gelmeye çalışabilir ya da beynin serinleyerek rahatlamasını sağlayabilir. Bazı insanlar esnemenin, akciğerleri içeriden kayganlaştıran ve içe göçmelerini engelleyen yağ benzeri madde sürfaktanın (yüzey aktif maddenin) yeniden dağıtılması için koruyucu bir reflekstir. O yüzden, bu teoriye göre, esnemeseydik, derin bir nefes almak gitgide zorlaşacaktı ve bu hiç iyi olmayacaktı!
Esnemek bulaşıcı mı?
“Herkesin esneme konusunda ilk söyleyeceği şey bulaşıcı olduğudur” diyen Gürkaş, “Bu yazıyı bile okurken kaç kere esnediniz acaba, dikkat ettiniz mi? Esnemenin bulaşıcı etkisi en sık kendi ailemiz içinde, bunu arkadaşlarımız takip ediyor ve en son olarak yabancıların esnemesi esnememize sebep oluyor. İlginç olanı esnemenin bulaşıcı etkisi duygusal olarak bir bağ kurmadığımız kişilerde daha az etkili oluyor” dedi.